StoryEditor

V Chorvátsku budú počas leta opäť hliadkovať českí policajti

05.06.2023, 15:42
Autor:
ČTKČTK

Projekt, pri ktorom sú cudzí policajti nasadzovaní v oblastiach s najväčšou koncentráciou občanov z ich krajín, je úspešný a vláda v Záhrebe ho mieni ďalej rozvíjať.

V Chorvátsku budú počas nadchádzajúcej letnej sezóny opäť hliadkovať českí policajti, pôsobiť budú v okolí miest Omiš, Šibenik a Vodice. V tlačovej správe to po dnešnom rokovaní ministra vnútra Víta Rakúšana v Chorvátsku oznámil jeho úrad. Rezortný kolega Davor Božinović odovzdal Rakúšanovi ocenenie za pomoc so vstupom do Schengenu.

Na žiadosť chorvátskej strany vyrazí k Jadranu osem českých policajtov. "Máme overené, že prítomnosť našich policajtov naozaj funguje. Jednak pôsobia preventívne, ale zároveň sú pripravení kedykoľvek turistom poradiť alebo poskytnúť pomoc," uviedol Rakúšan po rokovaní v prímorskom letovisku Opatija.

Božinović podľa agentúry HINA povedal, že projekt, pri ktorom sú cudzí policajti nasadzovaní v oblastiach s najväčšou koncentráciou občanov z ich krajín, je úspešný a vláda v Záhrebe ho mieni ďalej rozvíjať. Každý rok sa doň zapája viacero krajín, dodal Božinović. Chorvátsko podľa neho tento rok očakáva príchod viac ako milióna českých turistov.

Ďalšími témami rokovaní bola situácia na západobalkánskej migračnej trase alebo spolupráca českých a chorvátskych hasičov. Vzniknúť má "horúca linka", ktorú bude môcť Česko využiť v prípade potreby rýchleho zapožičania chorvátskej techniky pre hasenie lesných požiarov.

Božinović na stretnutí odovzdal Rakúšanovi Rad kniežaťa Trpimira. Ocenil ním podporu, ktorú Praha poskytovala Záhrebu pri rokovaniach o vstupe Chorvátska do schengenského priestoru. Konečné rozhodnutie o vstupe krajiny do zóny voľného pohybu osôb a tovarov padlo vlani počas českého predsedníctva v Rade Európskej únie. Súčasťou Schengenu sa potom Chorvátsko stalo k 1. januáru tohto roku, českí aj ďalší turisti sa tak vyhnú mnohokrát niekoľkohodinovému čakaniu na chorvátskych hraničných priechodoch.

01 - Modified: 2024-05-03 13:21:02 - Feat.: - Title: Chorvátsko – recept na pravé leto pri mori 02 - Modified: 2024-04-25 13:27:17 - Feat.: - Title: Do Chorvátska dorazilo prvých šesť francúzskych stíhačiek Rafale 03 - Modified: 2024-05-03 10:20:54 - Feat.: - Title: Dobro došli? V Chorvátsku je dom podvodov. Oklamal Slovákov i Poliakov. V kauze figuruje známy portál 04 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 05 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 16:51