StoryEditor

Poľský prezident navrhuje zmeny v spornom zákone o posudzovaní ruského vplyvu

02.06.2023, 12:22
Autor:
ČTKČTK

Poľský prezident Andrzej Duda nanovo navrhuje, aby v komisii nezasadali poslanci, ale odborníci. Ďalšia zmena sa týka spôsobu odvolania proti rozhodnutiu, ku ktorému komisia dospeje.

Poľský prezident Andrzej Duda dnes oznámil, že navrhuje zmeniť zákon o posudzovaní ruského vplyvu, ktorý kritizuje opozícia alebo poľskí ústavní právnici a výhrady k nemu má aj Európska komisia či Spojené štáty. Duda normu o zriadení komisie, ktorá má vyšetrovať vplyvy Ruska v rokoch 2007 až 2002, začiatkom týždňa podpísal, zároveň ale povedal, že ho pošle na posúdenie Ústavnému súdu.

"Pripravil som novelizáciu zákona..., ktorá upravuje alebo mení tie otázky, ktoré budí najväčšie kontroverzie," povedal dnes Duda.

Komisia by mala mať právomoc ľuďom, u ktorých dôjde k záveru, že konali pod ruským vplyvom, na desať rokov zamedziť v možnosti získať bezpečnostnú previerku alebo zakázať prácu v pozíciách s zodpovednosťou za verejné prostriedky. Tým by ich fakticky diskvalifikovala z verejných funkcií. Členov komisie má vyberať parlament, v ktorom majú teraz väčšinu konzervatívna strana Právo a spravodlivosť a jeho slabší vládny spojenec.

image

Poľský prezident podpíše zákon posudzujúci vplyv Ruska, ktorý kritizuje opozícia

Poľský prezident nanovo navrhuje, aby v komisii nezasadali poslanci, ale odborníci, píše portál gazeta.pl. Ďalšia zmena sa týka spôsobu odvolania proti rozhodnutiu, ku ktorému komisia dospeje. Podľa Dudu by o tom mali rozhodovať všeobecné, a nie správne súdy. Navrhuje tiež, aby z nej vypadol zákaz výkonu verejnej funkcie, a chce ho nahradiť formuláciou, že "človek, u ktorého sa zistilo, že konal pod ruským vplyvom, nie je zárukou, že bude riadne vykonávať verejný úrad".

Duda dnes zároveň povedal, že "komisia pre posúdenie ruského vplyvu mala vzniknúť skôr a musí čo najskôr začať pracovať". Je presvedčený, že bude fungovať ako nástroj na to, aby Rusko svoj vplyv v Poľsku nešírilo.

Vládnuca národno-konzervatívna strana Právo a spravodlivosť hovorí, že liberálna opozičná Občianska platforma dovolila, aby sa Poľsko stalo nebezpečne závislým od ruských fosílnych palív v čase vlády PO v rokoch 2007 až 2015. To podľa PiS vyvoláva otázky, či boli členovia PO pod nadvládou Moskvy. PO tejto kritike odmieta a opozícia zákon prekrstila na "lex Tusk" s využitím latinského termínu pre "zákon". Podľa nich je totiž cieľom zákona odstaviť predsedu PO a bývalého premiéra a predsedu Európskej rady Donalda Tuska z politickej scény pred parlamentnými voľbami plánovanými na tohtoročnú jeseň.

01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 03 - Modified: 2024-04-12 12:39:59 - Feat.: - Title: Štáty NATO musia zvýšiť produkciu munície, ak chcú odstrašiť Rusko, vyhlásil poľský prezident 04 - Modified: 2024-04-07 11:12:22 - Feat.: - Title: Poľský prezident zagratuloval Pellegrinimu k víťazstvu: Počítam s tradične veľmi dobrou susedskou spoluprácou 05 - Modified: 2024-03-29 15:39:59 - Feat.: - Title: Poľský prezident vetoval návrh na obnovenie prístupu k núdzovej antikoncepcii
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 16:18