StoryEditor

Český prezident Petr Pavel išiel na návštevu Rakúska vlakom, využil linkový spoj

31.05.2023, 23:47
Autor:
ČTKČTK

Prezident Pavel s manželkou Evou cestujú na dvojdňovú návštevu Rakúska, kde českú hlavu štátu s vojenskými poctami vo štvrtok prijme rakúsky prezident Alexander Van der Bellen.

Keď dnes popoludní český prezident Petr Pavel odchádzal na návštevu Rakúska, panoval na pražskej Hlavnej stanici obvyklý ruch a nič nenasvedčovalo tomu, že do jedného z pravidelných spojov sa chystá nastúpiť aj hlava štátu. Veľmi civilne sa k VIP cestujúcemu na palube stavala aj vlaková čata railjetu Vindobona: O ceste prezidenta zamestnanci železníc vopred vedeli a sú na ňu pripravení.

To, že prezidentovu cestu po koľajniciach do Viedne nesprevádzajú žiadne mimoriadnosti, potvrdil aj hovorca Českých dráh Lukáš Kubát. "Žiadne špeciálne opatrenia za České dráhy sme nepripravovali ani nepripravujeme," uviedol. "Počet rezervovaných miest vo vlaku nijako nevybočuje z normálu," doplnil.

Pravidelných cestujúcich tak mohol prekvapiť len fakt, že si nemohli rezervovať lístky do plne obsadeného vozidla prvej triedy. Niektorí tiež zaznamenali príchod prezidenta do vlaku cez vládny salónik vo Fantovej budove Hlavnej stanice a prišli si ho na perón vyfotiť.

Veľa práce potom mal počas cesty aj jedálenský voz, kde malo zhodou okolností práve dnes premiéru nové letné menu. Prezident tak mohol ochutnať pórkovú polievku, španielskeho vtáčika s jasmínovou ryžou alebo koláč s ríbezľou a rebarborou.

Prezident Pavel s manželkou Evou cestujú na dvojdňovú návštevu Rakúska, kde českú hlavu štátu s vojenskými poctami vo štvrtok prijme rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. Pavel sa stretne tiež s predsedom rakúskej Národnej rady Wolfgangom Sobotkom a ministerkou obrany Klaudiou Tannerovou.

Jazda vlakom na štátnu návštevu je u českých politikov stále pomerne neobvyklá, dobré železničné spojenie ale tento rok v marci využil aj rakúsky prezident Van der Bellen, ktorý na rozlúčkovú návštevu pred koncom úradovania bývalého prezidenta Miloša Zemana prišiel do Prahy práve vlakom.

01 - Modified: 2024-04-27 18:03:37 - Feat.: - Title: Bývalý reprezentant po prehrách od Čechov: Táto naša obranná hra by na špičkové tímy na MS nestačila 02 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-22 09:30:22 - Feat.: - Title: Prídeme o české pivo? Polia s chmeľom napáda agresívna hubová choroba, proti ktorej neexistuje ochrana 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Prázdny byt je ako pasca. Chcú ho zdaniť
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 10:15