StoryEditor

USA nepodporujú útoky na území Ruska

30.05.2023, 19:44
Autor:
TASRTASR

Spojené štáty ešte stále zhromažďujú informácie o tom, čo sa stalo v Moskve, kde prvýkrát od invázie Ruska na Ukrajinu boli dronmi zasiahnuté civilné objekty — bytové domy v juhozápadnej časti ruskej metropoly.

Spojené štáty nepodporujú útoky na území Ruskej federácie a sústreďujú sa na pomoc Ukrajine pri opätovnom dobytí jej medzinárodne uznaného územia.

Podľa agentúry AFP to povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí v utorok vo Švédsku, kde je šéf diplomacie USA Antony Blinken momentálne na návšteve.

USA týmto vyhlásením reagovali na najnovší vývoj vo vojne rozpútanej voči Ukrajine Ruskom, keď nad ruské územie — Moskvu a Moskovskú oblasť — v utorok ráno prenikla letka dronov.

Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že Kyjev uskutočnil "teroristický útok" ôsmimi bezpilotnými lietadlami "na objekty v meste Moskva". Tri z nich boli vyradené systémami elektronického boja a odchýlili sa od plánovaných cieľov — zrejme preto zasiahli tri bytové domy v oblasti na juhozápade Moskvy.

V tlačovej správe ruského ministerstva obrany zverejnenej na platforme Telegram sa píše, že ďalších päť dronov zostrelil raketový systém zem-vzduch Pancir-S v Moskovskej oblasti.

"Vo všeobecnosti nepodporujeme útoky vo vnútri Ruska. Sústreďujeme sa na to, aby sme Ukrajine poskytli vybavenie a výcvik, ktoré potrebuje na znovudobytie vlastného zvrchovaného územia," uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie.

Hovorca dodal, že Spojené štáty ešte stále zhromažďujú informácie o tom, čo sa stalo v Moskve, kde prvýkrát od invázie Ruska na Ukrajinu boli dronmi zasiahnuté civilné objekty — bytové domy v juhozápadnej časti ruskej metropoly.

Ruský prezident Vladimir Putin z tohto dronového útoku obvinil Kyjev.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí pripomenul, že Rusko v utorok uskutočnilo už sedemnásty útok na Kyjev za mesiac máj.

"Rusko začalo túto nevyprovokovanú vojnu proti Ukrajine. Rusko ju môže  kedykoľvek ukončiť stiahnutím svojich síl z Ukrajiny namiesto každodenných útokov na ukrajinské mestá a obyvateľov", povedal hovorca.

01 - Modified: 2024-04-30 18:54:44 - Feat.: - Title: Poľsko nebude chrániť Ukrajincov, ktorí sa vyhýbajú odvodu do armády, vyhlásil minister Szejna 02 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov 03 - Modified: 2024-04-30 15:24:16 - Feat.: - Title: Zostrelili sme šesť rakiet ATACMS odpálených z Ukrajiny, tvrdia Rusi. Niektoré z nich aj nad Krymom 04 - Modified: 2024-04-30 14:26:44 - Feat.: - Title: Estónsko tvrdí, že Rusko rušením signálu GPS porušuje medzinárodné predpisy 05 - Modified: 2024-04-30 13:38:35 - Feat.: - Title: Kyjev odstraňuje sovietsky pomník, ktorý pripomína priateľstvo s Ruskom
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
30. apríl 2024 20:59