StoryEditor

V Ekvádore kvôli rastúcej kriminalite pribúda ozbrojených civilistov

30.05.2023, 16:37
Autor:
ČTKČTK

Ľudia sa chcú ozbrojiť a chrániť, pretože miera nebezpečenstva je naozaj vysoká a bezpečnostné zložky si s ňou nevedia rady, povedal inštruktor zo strelnice v ekvádorskej metropole Mario Quinatoa.

V Ekvádore kvôli rastúcemu násiliu pribúda ľudí, ktorí si obstarávajú zbrane a učia sa, ako ich používať, píše agentúra Reuters. Nosenie strelných zbraní povolil nedávno ekvádorský prezident Guillermo Lasso, od roku 2011 bolo pre civilistov zakázané. Držanie zbrane však zostáva podmienené vekovou hranicou 25 rokov, typom zbrane, psychologickými testami a riadnym výcvikom. Organizácia InSight Crime Ekvádor vlani označila za jeden z najnebezpečnejších štátov Latinskej Ameriky. Oproti roku 2021 v krajine dvakrát vzrástol počet vrážd. Vláda zo zlej bezpečnostnej situácie viní bujúcu nezákonný obchod s drogami.

"Ľudia sa chcú ozbrojiť a chrániť, pretože miera nebezpečenstva je naozaj vysoká a bezpečnostné zložky si s ňou nevedia rady," povedal inštruktor zo strelnice v ekvádorskej metropole Mario Quinatoa. Riaditeľ streleckého klubu Kat-Bas Jose Bastidas uviedol, že civilisti môžu používať iba deväťmilimetrové pištole alebo revolvery kalibru 38, nesmú mať záznam v trestnom registri a musia prejsť skúškou streleckých schopností.

Lasso chcel pôvodne v apríli vydaným dekrétom povoliť voľné nosenie strelných zbraní a pepřových sprejov za účelom sebaobrany. Jeho predchodca Rafael Correa v roku 2011 držanie strelných zbraní civilistami zakázal. Ministerstvo obrany neskôr uviedlo, že nosenie zbraní bude aj naďalej podliehať prísnym podmienkam. Konzervatívny prezident tiež nedávno dekrétom rozpustil parlament a požiadal o predčasné voľby, ktoré by sa mali konať v auguste.

"Je to zlé, že prezident priznal, že to nezvládne a povolil nosenie zbraní a povedal, nech sa bránime.. 2000. Cítim sa bezbranná," povedala 45-ročná Margarita Alvaradová, ktorá nedávno v Quite pre vyhrážky zavrela svoj podnik. Hoci by zbraň vlastnila rada, uviedla, že sa zatiaľ na jej použitie necíti byť psychicky pripravená. Dodala tiež, že zbrane sú len pre tých, ktorí si ich môžu dovoliť kúpiť.

Vlani sa v zhruba 18-miliónovom Ekvádore oproti roku 2021 dvakrát zvýšil počet vrážd, polícia ich evidovala na 4600. Najhoršia situácia panuje v prístavnom meste Guayaquil, kde napriek výnimočnému stavu len tento rok zomrelo násilnou smrťou najmenej 729 ľudí, píše ekvádorský server Primicias.

Rastúca kriminalita v Ekvádore do veľkej miery súvisí s obchodom s drogami. Krajina sa stala tranzitným centrom prevažne kokaínu, ktorý z Kolumbie a Peru smeruje do USA či Európy. O nadvládu v Ekvádore súperia nielen lokálne gangy, ale aj členovia mexických drogových kartelov, ktorí do ekvádorských kriminálnych skupín v poslednom čase prenikli, uviedla predtým BBC. Do boja s nezákonným obchodom s drogami vyslal ekvádorský prezident v apríli armádu.

01 - Modified: 2024-05-01 06:42:00 - Feat.: - Title: Prezident Ekvádora v piatich pobrežných provinciách vyhlásil výnimočný stav 02 - Modified: 2024-04-30 10:20:28 - Feat.: - Title: Ekvádor podal v Haagu podnet voči Mexiku za udelenie azylu exviceprezidentovi 03 - Modified: 2024-04-28 08:11:00 - Feat.: - Title: Polícia na juhozápade Ekvádoru našla sedem zavraždených ľudí, majú za tým byť gangy 04 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 05 - Modified: 2024-04-21 21:47:51 - Feat.: - Title: V Ekvádore zastrelili šéfa väznice v deň referenda o opatreniach voči zločinu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 16:27