StoryEditor

Poľsko zastaví nákladnú dopravu cez hranicu s Bieloruskom a zavedie sankcie

26.05.2023, 17:59
Autor:
TASRTASR

Varšava uvalí sankcie na stovky zástupcov bieloruského režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

Poľské ministerstvo vnútra v piatok oznámilo zatvorenie hranice Poľska s Bieloruskom pre ruské a bieloruské nákladné vozidlá až do odvolania. Dôvodom je, že bieloruský najvyšší súd potvrdil osem rokov väzenia pre bielorusko-poľského aktivistu a novinára Andrzeja Poczobuta (49). Varšava tiež uvalí sankcie na stovky "zástupcov bieloruského režimu" prezidenta Alexandra Lukašenka. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry PAP.

Návrh dekrétu oprávňujúceho zatvoriť hranicu zverejnili vo vládnom legislatívnom centre.

Poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski predtým označil rozhodnutie bieloruského súdu za "kruté". Najvyšší súd v Minsku totiž odmietol Poczobutovo odvolanie proti rozsudku. Poczobut ako novinár písal o Lukašenkovom režime a je aj lídrom poľskej menšiny v Bielorusku.

Vo februári ho v závere súdneho procesu uznali za vinného z "úmyselných činov zameraných na podnecovanie nepriateľstva a nenávisti z národných, náboženských a spoločenských dôvodov". Tento súdny proces bol všeobecne pokladaný za zmanipulovaný a nespravodlivý.

V Bielorusku známy novinár je dlhoročným dopisovateľom poľského denníka Gazeta Wyborcza a aj aktivistom za práva poľskej menšiny v krajine. Pred zadržaním pracoval pre Zväz Poliakov v Bielorusku (ZPB), ktorý bieloruské úrady postavili mimo zákona.

Zatkli ho v marci 2021 pre obvinenia z "podnecovania nenávisti proti náboženským základom a národným záujmom (krajiny) a z ospravedlňovania nacizmu". Súdny proces prebiehajúci za zatvorenými dverami sa začal 16. januára.

Poczobut je medzinárodne uznaný ako politický väzeň. Poľsko a ďalšie krajiny opakovane vyzývajú na jeho prepustenie.

Verdikt vyniesli v čase, keď bieloruský režim podľa opozičných skupín sprísňuje kontrolu nad krajinou a robí to cez masové zatýkania a čistky.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 00:32