StoryEditor

Ruská centrálna banka bagatelizuje vplyv odchodu zahraničných firiem

26.05.2023, 17:16
Autor:
TASRTASR

Mnohé západné firmy pri odchode zahrnuli do zmlúv o predaji aktív klauzuly o ich spätnom odkúpení, čo podľa centrálnej banky pomohlo podnikom pokračovať v prevádzke bez prerušenia.

Ruská centrálna banka v piatok bagatelizovala vplyv odchodu zahraničných firiem na ekonomiku a finančnú stabilitu. Uviedla pritom, že od októbra 2022 zaevidovala len päť transakcií spojených so zahraničnými firmami, ktoré predávali aktíva v Rusku a zahŕňali platby nerezidentom nad 400 miliónov USD (372,06 milióna eur). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Tisíce zahraničných firiem, od telekomunikačných spoločností až po maloobchodníkov s módou, minulý rok zastavili svoje aktivity v Rusku, keď západné vlády uvalili sankcie na Moskvu po tom, ako vyslala vojakov na Ukrajinu.

Niektorým sa podarilo dosiahnuť dohodu o rýchlom odchode, pričom často predali svoje aktíva s obrovskými zľavami alebo odovzdali kľúče miestnemu manažmentu. 

Centrálna banka v piatok uviedla, že medzi marcom 2022 a marcom 2023 bolo uzavretých približne 200 zmlúv, pričom len 20 percent z nich zahŕňalo veľké predaje aktív, teda tie, ktoré presiahli 100 miliónov USD.

"Vplyv odchodu zahraničných investorov, ktorí predávajú svoje dcérske spoločnosti v Rusku, nie je z ekonomického hľadiska významný," uviedla centrálna banka v správe o finančnej stabilite.

Banka bagatelizovala vplyv odchodu západných firiem na devízový trh. Rubeľ sa pritom začiatkom apríla strmo prepadol, ale Kremeľ plánuje od júna zaviesť mesačný strop vo výške jednej miliardy USD pre transakcie rezidentov v cudzej mene v rámci veľkých obchodov.

"Veľký objem nákupov v cudzej mene potrebný na uhradenie transakcií v kontexte klesajúceho prebytku bežného účtu platobnej bilancie Ruska môže mať negatívny vplyv na devízový trh, preto sa kupujúcim odporúča, aby si devízové ​​nákupy rozdeľovali rovnomerne," uviedla centrálna banka.

Ruská centrálna banka sedí tiež vo vládnej komisii, ktorá monitoruje zahraničné investície, schvaľuje transakcie a požaduje, aby odchádzajúce firmy predávali aktíva so zľavou aspoň 50 percent.

Komisia sa snaží zmierniť riziká ohrozujúce finančnú stabilitu tým, že uprednostňuje kupujúcich s relevantnými skúsenosťami v odvetví, uviedla centrálna banka.

Mnohé západné firmy pri odchode zahrnuli do zmlúv o predaji aktív klauzuly o ich spätnom odkúpení, čo podľa centrálnej banky pomohlo podnikom pokračovať v prevádzke bez prerušenia.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 05:38