StoryEditor

Blíži sa húfny odchod lekárov do dôchodku, v prešovskej župe do dvoch rokov hrozí kolaps

26.05.2023, 16:26
Autor:
TASRTASR

Kraj nedostatok lekárov rieši prerozdeľovaním pacientov medzi zostávajúcich poskytovateľov, čo je podľa neho z dlhodobého hľadiska neudržateľný stav.

V horizonte dvoch rokov hrozí, že približne polovica ambulancií primárneho kontaktu v Prešovskom kraji nebude schopná ďalšej prevádzky pre nedostatok lekárov. Dôvodom je ich odchod do dôchodku. Vyplýva to z analýzy Prešovského samosprávneho kraja týkajúcej sa veku lekárov primárneho kontaktu. Pre TASR to uviedla Lea Lehotská z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

"Nedostatok lekárov pociťujeme vo všetkých špecializačných odboroch, hlavne však v odboroch všeobecné lekárstvo, pediatria, psychiatria, kardiológia, neurológia a pneumológia (pľúcne) a reumatológia," priblížila Lehotská.

image

Situácia je na hrane kolapsu. Bratislavské nemocnice čakajú návaly ľudí zo zrušeného urgentu​

Ako ďalej povedala, prešovská župa na túto situáciu opakovane upozorňuje príslušné orgány štátnej moci a zároveň apeluje na prijatie účinných opatrení na riešenie alarmujúcej situácie a hroziaceho kolapsu v poskytovaní primárnej zdravotnej starostlivosti.

Pacientov prerozdeľujú

Do ambulantného sektora by potrebovali dostať ďalších minimálne 20 percent lekárov. Momentálne im, čo sa týka všeobecných lekárov pre dospelých, chýba v kraji 30 lekárov. Kraj to rieši prerozdeľovaním pacientov medzi zostávajúcich poskytovateľov, čo je podľa neho z dlhodobého hľadiska neudržateľný stav.

"Vyvíjame viaceré aktivity, aby sa nám podarilo udržať lekárov na našom území. Intenzívne s nimi komunikujeme, pomáhame so zaradením do atestačnej prípravy, spolupracujeme s nemocnicami, lekárskymi fakultami na vytvorení čo najlepších podmienok a zvyšovaní atraktivity pre toto povolanie," skonštatovala Lehotská.

"Tohto roku PSK prvýkrát vyhlásil dotačnú výzvu v rámci grantového programu aj pre začínajúcich lekárov, ktorí takto môžu získať zo zdrojov krajskej samosprávy príspevok na ambulanciu až do výšky 5000 eur," dodala Lehotská s tým, že v súčasnosti je už podávanie žiadostí ukončené a prebieha proces finalizácie.

Kroky rezortu

Ministerstvo zdravotníctva vo svojej reakcii pre TASR uviedlo, že spustilo v rámci plánu obnovy výzvu, ktorá je určená na podporu ambulancií všeobecného lekárstva v nedostatkových oblastiach. "Je na ňu vyčlenených viac ako 10 miliónov eur. V rámci tejto výzvy môžu nové alebo už existujúce ambulancie získať 50- až 60-tisíc eur v závislosti od okresu a obce. Je to jeden zo spôsobov, ako sa rezort snaží podporiť nové ambulancie v miestach, kde sú potrebné," uviedli z komunikačného odboru ministerstva.

Rezort zároveň pripravil v rámci Katalógu výkonov nový zoznam zdravotných výkonov pre ambulantný sektor. Finalizuje tiež memorandum o spolupráci medzi ministerstvom, zdravotnými poisťovňami a Slovenskou lekárskou komorou i Slovenskou komorou zubných lekárov, ktorá sa má týkať aj naceňovania jednotlivých zdravotných výkonov.

"Zároveň dlhodobo pracujeme na Národnej stratégii riadenia a stabilizácie ľudských zdrojov v zdravotníctve do roku 2030, vďaka ktorej chceme znížiť migráciu pracovnej sily, zvýšiť mzdy či zlepšiť pracovné podmienky," dodali z ministerstva.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 07:54