StoryEditor

Slovenský olympijský a športový výbor schválil text Deklarácie slovenského športu 2023

26.05.2023, 15:45
Autor:
TASRTASR

Výbor pripravil deklaráciu v spolupráci so Slovenským futbalovým zväzom, účastníci valného zhromaždenia ju schválili počtom 97 hlasov.

Slovenský olympijský a športový výbor na svojom 64. valnom zhromaždení schválil text Deklarácie slovenského športu 2023, ktorá pomenúva najväčšie a najpálčivejšie otázky a problémy. Vedenie výboru verí, že sa mu podarí zaradiť body z dokumentu do programového vyhlásenia vlády tak, aby obsiahlo skutočné potreby športovej obce na Slovensku.

"Nechceme sa spoliehať na to, že politické elity, ktoré zvíťazia vo voľbách, zahrnú do programového vyhlásenia vlády skutočné potreby, ktoré vychádzajú zo športu a z nášho poznania, čo šport potrebuje. Preto vznikla idea pripraviť takýto jednoduchý, ale dôležitý text materiálu, ktorý by sme mohli ďalej prezentovať, aby získal podporu nielen športovej obce, ale aj širokej verejnosti," uviedol prezident SOŠV Anton Siekel.

image

„Pán Bach, navštívte Bachmut!“ Rusi na olympiáde? Časť Európy hrozí bojkotom

SOŠV pripravil deklaráciu v spolupráci so Slovenským futbalovým zväzom a účastníci valného zhromaždenia ju schválili počtom 97 hlasov. "Postupne sme kreovali z množstva bodov tie najdôležitejšie a najvýstižnejšie, následne sme ich predložili výkonnému výboru SOŠV a teraz plénu. Je to iba začiatok. Radi by sme otvorili diskusiu s politickými elitami a hovorili s nimi o obsahu tohto materiálu, hľadali kompromis, aby sme mohli v septembri komunikovať už vybrúsené a jasné stanoviská. Malo by to mať charakter verejného prísľubu. Ak od politikov zaznejú nejaké vyhlásenia, budeme dúfať, že po voľbách nepríde k zmene a takto spracovaný materiál, ktorý bude mať celospoločenskú podporu a podporu politických strán, sa dostane aj do programového vyhlásenia," pokračoval Siekel.

Deklarácia má sedem bodov, medzi nimi sú úprava kompetenčného zaradenia športu v rámci systému najvyšších exekutívnych orgánov štátu, systémové a dostatočné financovanie športu vo všetkých jeho podobách a na všetkých úrovniach štátu aj samosprávy či vypracovanie a schválenie dlhodobého Národného programu rozvoja športu. "Keby sme išli podľa toho, čo by sme v nej chceli mať, tak by mala deklarácia 77 bodov a to nie je všetko. Vízií a cieľov, ktoré máme je ďaleko viac. Preto hovorím, že toto je absolútny základ a nevyhnutné minimum k tomu, aby sme sa posunuli dopredu," dodal Siekel. Deklarácie má pracovný charakter a jej podoba sa môže po diskusiách meniť.

01 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 02 - Modified: 2024-04-13 06:47:00 - Feat.: - Title: Bezpečnosť počas olympiády v Paríži posilnia zahraniční vojaci a policajti 03 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Rusi kričia: Ponižujú nás. V Putinovej ríši silnejú výzvy na bojkot olympiády 04 - Modified: 2024-04-04 11:20:35 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Rusko zameria svoje informačné zdroje na olympiádu 05 - Modified: 2024-03-20 14:41:04 - Feat.: - Title: Rusov a Bielorusov vylúčili z otváracieho ceremoniálu olympiády, Kremeľ to ostro kritizuje
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 04:36