StoryEditor

Robíme všetko pre minimálny dosah zatvorenia urgentu v Malackách, tvrdí Bratislavský kraj

24.05.2023, 14:10
Autor:
TASRTASR

Primátor Malaciek vyzval rezort zdravotníctva a zdravotné poisťovne, aby zabezpečili dostupnú urgentnú zdravotnú starostlivosť pre obyvateľov Záhoria.

Bratislavský samosprávny kraj deklaruje, že robí všetko pre to, aby malo avizované zatvorenie urgentu v Nemocnici Malacky minimálny dosah na pacientov. Verí, že sa v regióne podarí zachovať dostupnosť neodkladnej starostlivosti, uviedla hovorkyňa BSK Lucia Forman.

"Samosprávny kraj nemá zdravotnícky personál, ktorý by sme im mohli zapožičať. Sprostredkúvame kontakty na lekárov z iných zariadení, či by neboli ochotní vypomôcť. S nemocnicou rokujeme o posilnení večerných a sviatočných služieb ambulantnej pohotovostnej služby," priblížila Forman. Samospráva upozornila, že nová Nemocnica Bory, ktorá by mohla prispieť k riešeniu situácie, nie je kompletne zazmluvnená štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou.

image

S urgentom v Malackách sa od budúceho roka nepočítalo, potvrdilo ministerstvo zdravotníctva

Nemocnica Bory plánuje spustiť urgentný príjem do prevádzky v priebehu septembra. "Aj keď pôjde o poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti, nové pracovisko potrebuje byť zaradené do pevnej siete urgentných príjmov druhého typu a rovnako bude požadovať zazmluvnenie od všetkých troch poisťovní," ozrejmil pre TASR hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ.

Nemocnica v Malackách by od júna nemala poskytovať ústavnú pohotovostnú službu na urgentnom príjme prvého typu. Odôvodňuje to nedostatkom kvalifikovaných zdravotníkov. Primátor Malaciek Juraj Říha vyzval rezort zdravotníctva a zdravotné poisťovne, aby zabezpečili dostupnú urgentnú zdravotnú starostlivosť pre obyvateľov Záhoria.

Ministerstvo reagovalo, že nezostanú bez urgentnej zdravotnej starostlivosti a v prípade náhleho zhoršenia zdravotného stavu si môžu privolať záchrannú zdravotnú službu alebo sa obrátiť na urgentné príjmy v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Tá upozorňuje, že na poskytovanie urgentnej zdravotnej starostlivosti v Bratislave a okolí nemôže byť jediná.

Vzniknutá situácia znepokojuje starostov a primátorov na Záhorí. "Máme veľkú obavu, že zdravotná starostlivosť pre pacientov s vážnymi a život ohrozujúcimi ochoreniami sa stáva pre občanov Záhoria nedostupnou. V našom regióne sa začína nástojčivo prejavovať to, že zdravotníci utekajú do zahraničia za lepšími podmienkami, nielen platovými, ale aj čo sa týka vybavenia. Vnímam to ako celkové zlyhanie zdravotníckeho systému," uviedol pre TASR primátor Senice a predseda Združenia miest a obcí Záhorie Martin Džačovský.

Nedostatok zdravotníckeho personálu by podľa jeho slov nemal byť dôvodom na obmedzenie dôležitých zdravotných služieb v regióne. "O situácii komunikujeme s BSK a podporujeme jeho snahu hľadať aspoň dočasné riešenia, aby bola zabezpečená dostupnosť urgentnej zdravotnej starostlivosti," podotkol.

01 - Modified: 2023-05-23 11:24:46 - Feat.: 1 - Title: V nemocnici v Malackách by od júna nemal fungovať urgentný príjem
01 - Modified: 2024-04-09 13:32:38 - Feat.: - Title: Materské školy chýbajú, no obce nejavia záujem o peniaze. Petržalka ide príkladom 02 - Modified: 2024-02-13 10:34:39 - Feat.: - Title: Bratislavu trápi nedostatok miest na výberových školách. Droba pri nich však otočil, nové už neplánuje 03 - Modified: 2024-01-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Droba sa plánuje zviezť na Rážovej novele. Obchvaty pri Bratislave chce urýchliť o dva roky 04 - Modified: 2024-01-13 19:45:33 - Feat.: - Title: Na cyklotrasách v Bratislavskom kraji zaregistrovali vlani viac ako tri milióny cyklistov 05 - Modified: 2023-12-15 10:12:14 - Feat.: - Title: Bratislavský kraj bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom vyše 300 miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 10:46