StoryEditor

Tri z 20 gepardov prevezených z Afriky do Indie uhynuli, projekt vyvoláva otázky

23.05.2023, 16:53
Autor:
ČTKČTK

Gepardy v Indii vyhynuli v roku 1952. Od októbra minulého roka bolo v rámci vládneho programu do indického národného parku Kuno v štáte Madhjapradéš prepravených 20 gepardov z Juhoafrickej republiky a Namíbie.

Plán Indie na návrat gepardov do voľnej prírody 75 rokov po tom, ako boli v krajine vyhubení, vzbudzuje pochybnosti. Traja z 20 gepardov, ktorí boli do Indie prevezení z Afriky, totiž v posledných týždňoch uhynuli. Kritici projektu tvrdia, že nové prostredie je pre tieto šelmy nevhodné, píše denník The Guardian.

Gepardy v Indii vyhynuli v roku 1952. Od októbra minulého roka bolo v rámci vládneho programu do indického národného parku Kuno v štáte Madhjapradéš prepravených 20 gepardov z Juhoafrickej republiky a Namíbie. India počíta s tým, že v priebehu piatich až desiatich rokov prijme celkom 50 týchto mačkovitých šeliem.

Prvých osem gepardov vypustil do oploteného výbehu s veľkou slávou premiér Naréndra Módí v deň svojich 72. narodenín. Projekt ale kritizuje množstvo expertov na ochranu prírody a divoko žijúce zvieratá. Odborníci Módiho vládu obviňujú, že jej ide len o publicitu. Národný park Kuno je podľa nich nevhodný pre také veľké množstvo gepardov, ktorí obvykle vyžadujú k svojmu životu územie s rozlohou tisícok kilometrov štvorcových.

Obavy ďalej vzrástli v posledných týždňoch v súvislosti so smrťou troch gepardov v čase, keď boli ešte držaní v malom výbehu na území parku Kuno. Jeden z gepardov zomrel na zlyhanie obličiek, ďalší uhynul z neznámych príčin v apríli. Samica Daksha potom tento mesiac podľahla zraneniam, ktoré utrpela pri násilnom párení, keď bola umiestnená do výbehu spoločne s dvoma samcami.

image

India organizuje stretnutie G20 v spornej oblasti Kašmíru, čelí kritikom i bojkotu

Indický súd minulý týždeň rozhodol, že národný park Kuno nie je vhodným domovom pre desiatky afrických gepardov. "Na jednom mieste je ich sústredených príliš veľa," uviedol súd a vyzval vládu, aby sa "povzniesla nad politiku" a zvážila umiestnenie gepardov aj v iných štátoch, ako je Rádžasthán, kde miestny parlament ovláda opozície.

Indickí vedci, ktorí riadia plán návratu gepardov do voľnej prírody, vyhlasujú, že úmrtia sa dali očakávať a že neznamenajú zlyhanie projektu. Pripomenuli tiež, že sa v Indii od začiatku programu narodili už štyri gepardie mláďatá.

Kritik projektu Ráví Čellam naopak upozorňuje, že len traja gepardi boli zatiaľ vypustení do národného parku a 14 ich zostáva v malých výbehoch. Projekt nemá podľa neho s ochranou prírody nič spoločné, prinajlepšom ide o "prehnane vychvaľované safari".

Gepard indický sa kedysi pohyboval po celom Blízkom východe, Strednej Ázii a Indii. Teraz sa ale vyskytuje iba v Iráne a je považovaný za kriticky ohrozenú šelmu. Podľa odhadu iránskych úradov z roku 2022 v krajine žije 12 jedincov. Africkí gepardy sa od tých, ktorí žili v Indii, líšia.

01 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti 04 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 05 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 01:47