StoryEditor

Nemecká sociálna demokracia oslavuje 160 rokov, Scholz vyzval na posilnenie rešpektu

23.05.2023, 14:45
Autor:
ČTKČTK

Ide mi o reformy, o ktoré teraz bojujeme, aby sme zajtra mohli žiť lepšie, povedal kancelár Olaf Scholz.

Sociálnodemokratická strana Nemecka sa musí zasadiť o budovanie spoločnosti vzájomného rešpektu a o sociálne i klimaticky spravodlivú transformáciu hospodárstva. Vyhlásil to dnes nemecký kancelár Olaf Scholz na slávnostnej ceremónii k 160 rokom strany. SPD si dnes pripomína 160 rokov od založenia Všeobecného nemeckého robotníckeho spolku, ktorý považuje za svojho predchodcu. Výročie vzniku spolku tak sociálni demokrati vnímajú ako deň zriadenia sociálnodemokratickej strany.

"160 rokov nemeckej sociálnej demokracie je dlhá doba. Je to aj čas, na ktorý možno byť hrdý. Anarchia, výmarská republika, dve diktatúry, bonnská republika a nakoniec mier a sloboda Spolkovej republiky Nemecko, to všetko sociálna demokracia za tých 160 rokov zažila a prekonala," povedal Scholz. "To nezažila žiadna iná nemecká strana. Máme byť v našej histórii na čo hrdí, "povedal.

Kancelár pripomenul, že za posledných 160 rokov čelili sociálni demokrati často útlaku. "Za cisárstva sme boli utláčaní, za nacizmu zakázaní a prenasledovaní a v sovietskej okupačnej zóne prinútení zlúčiť sa s komunistami do SED (východonemeckej Zjednotenej socialistickej strany Nemecka)," povedal.

Rovnako ako bola SPD dôležitá v minulosti, je podľa neho potrebná aj pre budúcnosť. "Ide mi o reformy, o ktoré teraz bojujeme, aby sme zajtra mohli žiť lepšie," povedal kancelár. Kľúčová je podľa neho klimaticky spravodlivá transformácia nemeckého hospodárstva a spoločnosti. "V roku 2030 budeme štyri pätiny elektriny, ktorú spotrebúvame, vyrábať z obnoviteľných zdrojov, to je už o sedem rokov. Do roku 2045 má byť Nemecko klimaticky neutrálne, to je len za 22 rokov," povedal.

Vďaka transformácii sa Nemecko podľa kancelára stane menej závislé od ostatných štátov. Zároveň je potrebné starať sa o vzájomný rešpekt, uviedol. "Sociálna demokracia 21. storočia musí stáť za spoločnosťou rešpektu," povedal. "Rešpekt znamená, že sa nikto nebude pozerať na druhú zvrchu, pretože sám seba považuje za silnejšieho, vzdelanejšieho, bohatšieho," dodal kancelár.

O význame rešpektu pre sociálnu demokraciu hovoril aj spolupredseda strany Lars Klingbeil. "Zasadzujeme sa o to, aby tí, ktorí v našej spoločnosti nie sú najsilnejší a najvplyvnejší, boli vidieť a počuť," povedal Klingbeil.

Scholz v prejave hovoril tiež o ruskom vojenskom vpáde na Ukrajinu, čo označil za horkú kapitolu európskej histórie. Ukrajine pri tejto príležitosti prisľúbil pomoc, aby sa po skončení konfliktu mohla plne začleniť do Európskej únie.

Dnešné slávnosti v berlínskej centrále sa zúčastnili špičky sociálnej demokracie, pozvaný naopak nebol niekdajší sociálnodemokratický kancelár Gerhard Schröder. Ten v strane kvôli tesným väzbám na ruské štátne podniky a ruského autoritárskeho prezidenta Vladimira Putina upadol v nemilosť. Vylúčeniu sa však dokázal vyhnúť.

01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 05 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 05:39