StoryEditor

Ukrajina má pochopenie väčšiny sveta, povedal Zelenskyj po intenzívnych rokovaniach

21.05.2023, 23:35
Autor:
ČTKČTK

Volodymyr Zelenskyj poukázal, že rokovaní skupiny G7 v Hirošime sa zúčastnili tiež zástupcovia krajín takzvaného globálneho Juhu, ktorý zatiaľ Ukrajinu brániacu sa ruskej agresii nepodporuje.

Ukrajina našla vo všetkých dôležitých bodoch pochopenie pri väčšine sveta, povedal vo svojom pravidelnom večernom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

V uplynulých dvoch dňoch rokoval s radom svetových lídrov vrátane amerického prezidenta Joea Bidena alebo indického premiéra Naréndry Módího na summite skupiny G7 v Hirošime. V piatok sa okrem toho zúčastnil na summite Ligy arabských štátov (LAS) v Saudskej Arábii.

Zelenskyj poukázal, že rokovaní skupiny G7 v Hirošime sa zúčastnili tiež zástupcovia krajín takzvaného globálneho Juhu, ktorý zatiaľ Ukrajinu brániacu sa ruskej agresii nepodporuje.

Stretnutie s lídrami niektorých týchto krajín i ďalšími svetovými predstaviteľmi ale Zelenskému dáva v tomto ohľade nádej na zmenu, vyznieva z jeho prejavu.

"Svet počúva náš postoj. Ochrana a bezpečnostné záruky, návrat celého nášho územia, všetkých našich ľudí, spravodlivosť, uskutočnenie nášho mierového vzorca. Ohľadom všetkých bodov dôležitých pre Ukrajinu existuje vzájomné pochopenie s väčšinou sveta," vyhlásil Zelenskyj vo videozázname, ktoré ho zachytáva s trochu vyčerpaným výrazom na palube lietadla.

"Stretnutie s lídrom Indonézie bolo obsažné, stretnutie s prezidentom Južnej Kórey - je potenciál pevných vzťahov.. 2000. Pohovoril som s lídrami Vietnamu a Austrálie. Oddelene a do podrobností sme hovorili s premiérom Japonska - budeme posilňovať spoluprácu, "vymenoval Zelenskyj.

S Bidenom Zelenskyj v Hirošime rokoval o ďalšej americkej vojenskej pomoci a tiež o dodávkach stíhačiek F-16 ukrajinskému letectvu.

Popri rozhovoroch s vyššie spomínanými lídrami ukrajinský prezident absolvoval rokovania tiež so zástupcami Kanady, Nemecka, Francúzska, Británie, Talianska a s predstaviteľmi Európskej únie.

So Zelenským sa naopak kvôli údajne nabitému programu počas summitu nestretol prezident Brazílie Luiz Inácio Lula da Silva, ktorého krajina zastáva k podpore Ukrajiny zdržanlivý postoj.

Vrelého prijatia sa Zelenskému dostalo aj na piatkovom rokovaní Ligy arabských štátov, na ktoré nečakane priletel. Podľa televízie Al-Arabíja bola účasť Zelenského ako čestného hosťa summitu súčasťou snahy Rijádu sprostredkovať mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou.

01 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 02 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti 03 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 04 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 05 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 13:40