StoryEditor

Film o veliteľovi koncentračného tábora v Osvienčime si na festivale v Cannes vyslúžil ovácie

20.05.2023, 19:05
Autor:
ČTKČTK

Nemecký herec Christian Friedel, ktorý v snímke britského režiséra Jonathana Glazera stvárnil veliteľa Osvienčimu Rudolfa Hössa, sa po premiére zveril, že ho pohľad na seba ako nacistického veliteľa vyhladzovacieho tábora vystrašil.

Dráma The Zone of Interest o veliteľovi nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime a jeho rodine, si na filmovom festivale v Cannes v piatok večer vyslúžilo šesťminútový potlesk v stoji.

Nemecký herec Christian Friedel, ktorý v snímke britského režiséra Jonathana Glazera stvárnil veliteľa Osvienčimu Rudolfa Hössa, sa po premiére zveril, že ho pohľad na seba ako nacistického veliteľa vyhladzovacieho tábora vystrašil, píše agentúra Reuters. "Výzvou v tomto projekte pre nás bolo nájsť v tých situáciách autentickosť," povedal Friedel novinárom po premiére snímky natočenej na motívy románu Martina Amisa Zóna záujmu. "Film som pozrel druhýkrát a cítil som sa pri tom veľmi nepríjemne, pretože som si pri niektorých scénach hovoril ‘OK, to som bol ja‘, a to ma desí," dodal.

image

V utorok štartuje filmový festival v Cannes, o úvod sa postará Depp v úlohe Ľudovíta XV.

The Zone of Interest je Glazerovou prvou snímkou uvedenou na festivale v Cannes. Film, ktorý bol celý natočený v Osvienčime, je podľa neho ukázať, že každý je schopný násilia. "Myslíme si, že by sme sa tak nikdy nedokázali správať a nesprávame sa tak, ale domnievam sa, že by sme si tým nemali byť takí istí," poznamenal režisér filmov Sexi bestie, Zrodení a Pod kožou.

The Zone of Interest rozpráva príbeh prvého veliteľa koncentračného tábora Osvienčim Rudolfa Hössa a jeho ženy, ktorí si vybudovali domov priamo vedľa miesta, kde nacisti zavraždili viac ako 1,1 milióna ľudí, prevažne Židov.

Podľa agentúry AP si snímka vyslúžila nielen ovácie po premietaní, ale tiež výborných kritikov. Rýchlo sa dostal medzi favoritov na hlavnú cenu, Zlatú palmu, ktorá sa bude udeľovať v sobotu 27. mája, uviedla dnes AP.

Britská televízna stanica BBC a denník The Daily Telegraph udelili filmu najlepšie hodnotenie, pričom denník snímku označil za "desivú vo svojej banalite". Server Variety poznamenal, že rodinná idyla a ľahostajnosť veliteľa a jeho rodiny k neustálemu kriku väzňov, výstrelkom a dymu z plynových komôr tvoria "zlozvestný kontrast". Po premiére si film vyslúžil šesťminútové ovácie v stoji. Hlasného potlesku sa dostalo najmä nemeckej herečke Sandre Hüllerovej, ktorej postava "osvienčimskej kráľovnej" je vo filme najdesivejšia, uvádza Variety.

01 - Modified: 2023-07-01 08:23:07 - Feat.: - Title: „Na narodeniny som stretla Di Capria,“ prezradila Lucia Siposová. Keď ju zbadal zmenil smer! 02 - Modified: 2023-05-30 12:34:27 - Feat.: - Title: Švédska modelka Elsa Hosk predviedla v Cannes róbu, ktorá popiera gravitáciu 03 - Modified: 2023-05-17 12:09:22 - Feat.: - Title: Trapas na červenom koberci? Tieto dámy stavili na šaty z rovnakej dielne 04 - Modified: 2023-05-16 10:54:13 - Feat.: - Title: Trapasy z veľkolepého festivalu v Cannes. Tieto si neustrážili rozparky a dekolty 05 - Modified: 2023-05-16 05:44:00 - Feat.: - Title: Francúzskym filmom s Deppom v hlavnej úlohe sa dnes začne filmový festival v Cannes
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 06:59