StoryEditor

Piatich vyčerpaných českých horolezcov musel v rakúskych Alpách zachraňovať vrtuľník

20.05.2023, 18:17
20.05.2023, 19:14
Autor:
ČTKČTK

Horskú službu zalarmovali účastníci výpravy cez alpský masív Tennengebirge v piatok okolo šiestej hodiny večer. Kvôli tomu, že na mieste panovali ešte zimné podmienky, postupovali predtým horolezci pomaly a miestami prekonávali sneh po pás.

Päť úplne vyčerpaných Čechov zo skupiny ôsmich horolezcov musel v rakúskych Alpách v piatok večer prepraviť z hrebeňa do údolia policajný vrtuľník, uviedla dnes rakúska agentúra APA. Jedného zo zachránených horolezcov neskôr previezli do nemocnice. Česi sa zúčastnili trojdňového prechodu v Salzbursku, inzerovaného na internetových stránkach. Rakúske vyšetrovanie zistilo, že ich horský sprievodca nemal žiadnu odbornú prípravu.

Horskú službu zalarmovali účastníci výpravy cez alpský masív Tennengebirge v piatok okolo šiestej hodiny večer. Kvôli tomu, že na mieste panovali ešte zimné podmienky, postupovali predtým horolezci pomaly a miestami prekonávali sneh po pás. Pomoc sa rozhodli privolať kvôli tomu, že niektorí v skupine boli úplne vyčerpaní a podchladení. Päť z nich odviezol vrtuľník, traja dokázali zísť po svojich. Jeden z ľudí zachránených vrtuľníkom musel byť hospitalizovaný kvôli kolapsu krvného obehu.

Polícia podľa agentúry APA neskôr zistila, že išlo o účastníkov zájazdu pre začiatočníkov, ponúkaného na českej webovej stránke. O aký web konkrétne išlo, správa rakúskej agentúry neuvádza, spomína ale, že tridsaťtriročný sprievodca podľa nej nemal žiadnu prípravu horského vodcu. Teraz čelí obvineniu z ohrozenia fyzickej bezpečnosti a z ublíženia na zdraví z nedbanlivosti.

Portál idnes.cz tento týždeň informoval o prípadoch, keď pôsobenie horských lídrov bez potrebných oprávnení dokonca skončilo smrťou dvoch českých turistiek. Podľa webu najprv zomrela v lete 2019 dvadsaťštyriročná žena na ferrate v rakúskych Alpách, keď sa o skupinu - miestnym úradom po nešťastí prezentovanú ako skupinu nadšených turistov, nie zájazd - staral namiesto organizátora ním dohodnutý neskúsený sprievodca.

Ďalšia výprava do rakúskych hôr sa skončila tragicky v auguste 2020, keď na náročnej ferrate zomrela 25-ročná česká turistka, ktorá podľa informácií vyšetrovateľov vykazovala známky psychického i fyzického vyčerpania a pri zostupe sa zrútila. Ten istý organizátor vtedy rakúskym úradom zatajil, že bol organizátorom platenej výpravy. Prípad nakoniec vyšetrovala česká polícia, dvaja muži sú obžalovaní z usmrtenia z nedbanlivosti.

01 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 02 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 03 - Modified: 2024-04-11 17:57:30 - Feat.: - Title: Grécko ponúka kompenzáciu turistom, ktorí boli vlani evakuovaní z Rodosu 04 - Modified: 2024-04-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Centrum obľúbenej destinácie Slovákov zaplavili nenávistné odkazy turistom. Toto býval môj domov, píšu nápisy 05 - Modified: 2024-03-06 11:37:40 - Feat.: - Title: Hora Fudži je preľudnená. Výstup na najvyšší vrch Japonska bude od leta spoplatnený
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 16:43