StoryEditor

Republikáni v Nebraske schválili obmedzenie potratov a starostlivosti pre mladých trans ľudí

20.05.2023, 16:46
Autor:
ČTKČTK

Rozširuje sa skupina štátov, ktoré v nadväznosti na vlaňajšie rozhodnutie amerického najvyššieho súdu zrušiť ústavné právo na potrat pristúpili k obmedzeniu možnosti ukončiť tehotenstvo.

Republikánski zákonodarcovia v americkom štáte Nebraska jediným návrhom zakročili proti prístupu k dvom druhom zdravotnej starostlivosti, keď v piatok súčasne schválili zákaz potratov po 12. týždni tehotenstva a reštrikcie na postupy pomáhajúce mladým transrodovým osobám. Informovali o tom v noci na dnes americké médiá, podľa ktorých prijímanie návrhu sprevádzali búrlivé debaty a protesty.

Republikánsky guvernér Nebrasky Jim Pillen návrh prakticky určite podpíše. Opäť sa tak rozširuje skupina štátov, ktoré v nadväznosti na vlaňajšie rozhodnutie amerického najvyššieho súdu zrušiť ústavné právo na potrat pristúpili k obmedzeniu možnosti ukončiť tehotenstvo.

Podľa agentúry AP zároveň najmenej 17 štátov zaviedlo zákony obmedzujúce alebo zakazujúce možnosť poskytovať maloletým starostlivosť, ktorá pomáha trans ľuďom s prechodom k pohlaviu, s ktorým sa stotožňujú. Republikáni túto starostlivosť prezentujú ako experimentálnu a nebezpečnú, akokoľvek má podporu popredných lekárskych organizácií. Tie spoločne s aktivistickými skupinami varujú, že reštrikcie na hormonálne terapie či chirurgické zákroky prispievajú k útlaku trans dievčat a chlapcov a ohrozujú ich duševné zdravie.

image

Extrémna zimná búrka zabila v USA takmer 50 ľudí. V Buffale napadlo viac ako meter snehu (fotogaléria)

Návrh schválený v Nebraske je v oboch otázkach miernejší ako zákony prijaté v mnohých ďalších štátoch. Umelé prerušenie tehotenstva zakazuje od jeho 12. týždňa a obsahuje výnimky pre obete znásilnenia a pre prípady, keď hrozí smrť matky. Čo sa týka "rod potvrdzujúcej" starostlivosti, zakazuje u pacientov do 19 rokov len chirurgické zákroky. Tie sú u maloletých relatívne zriedkavé. Pri bežnejšie používaných hormónoch či liekoch na "blokovanie puberty" vyzýva zdravotníckeho činiteľa menovaného guvernérom, aby zostavil kritériá pre ich predpisovanie.

Členovia republikánskej väčšiny podľa denníka The New York Times pôvodne presadzovali prísnejšie opatrenia, tá ale prešla úpravami s cieľom zabezpečiť dostatočnú podporu v parlamente. Obe otázky potom boli spojené do jediného návrhu, keď v dôsledku neustálych obštrukcií členov Demokratickej strany zástancom reštrikcií dochádzal čas na ich schválenie pred koncom legislatívnej schôdze.

AP uvádza, že postup vyvolal také pobúrenie, že zákonodarcovia na oboch stranách vyhlasovali, že v budúcnosti spolu nebudú schopní pracovať. Zástancovia návrhu povolali do parlamentu "viditeľne chorého" kolegu, aby mali dosť hlasov na ukončenie obštrukcií. Piatková rozprava v parlamente potom bola nakrátko prerušená, keď protestujúci na tribúne začali vulgárne okrikovať republikánov a hádzať predmety pripomínajúce krvavé tampóny.

Oponenti nových reštrikcií sľúbili, že ich napadnú na súde, podobne ako sa deje pri zákonoch proti potratom a starostlivosti pre transrodových obyvateľov v iných štátoch.

01 - Modified: 2023-08-31 21:41:23 - Feat.: - Title: Býk s obrími rohmi sedel na mieste spolujazdca, vodič vyviazol s napomenutím
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 23:28