StoryEditor

Tisíce demonštrujúcich študentov v Maďarsku žiadali zvýšenie miezd pedagógov

19.05.2023, 23:10
Autor:
TASRTASR

Demonštranti držali národné vlajky, vlajky Európskej únie a vlajky s kockovanou košeľou a zakrúžkovaným výkričníkom, ktorá sa stala symbolom protestných zhromaždení organizovaných na podporu učiteľov.

Tisíce demonštrujúcich študentov v uliciach Budapešti v piatok opätovne žiadali okamžité zvýšenie miezd maďarských učiteľov a stiahnutie návrhu zákona o štatúte učiteľov. Protestujúci pochodovali od parlamentu na Kossuthovom námestí ku križovatke Oktogon, situáciu v hlavnom meste monitorovalo množstvo policajtov.

Demonštranti držali národné vlajky, vlajky Európskej únie a vlajky s kockovanou košeľou a zakrúžkovaným výkričníkom, ktorá sa stala symbolom protestných zhromaždení organizovaných na podporu učiteľov.

V dave sa objavila aj vlajka Demokratickej únie učiteľov, Únie učiteľov a učiteľského hnutia. Na demonštrácii boli prítomní viacerí opoziční politici.

Skupina demonštrantov sa po oficiálnom ukončení demonštrácie presunula k sídlu vládnej strany Fidesz na Lendvayoho ulici, polícia však prístupové cesty uzavrela.

Budapeštianske veliteľstvo polície (BRFK) uviedlo, že demonštranti pri Lendvayho ulici zámerne provokujú príslušníkov polície, ktorí postavili kordón proti agresívnym demonštrantom. Podľa polície účastníci nepovoleného zhromaždenia sa tlačili na policajný kordón a snažili sa ho preraziť, pričom hádzali fľaše a kovové skrutky a neustále verbálne provokovali políciu. Polícia ich opakovane vyzývala, aby prestali s protizákonným konaním.

Stovky učiteľov, žiakov a sympatizantov pochodovali na protest proti podmienkam v školstve v Maďarsku aj 24. apríla. Smerovali z Kalvínovho námestia k budove ministerstva vnútra, pod ktoré verejné školstvo patrí a potom k úradu vlády v bývalom kláštore karmelitánov.

Proti účastníkom demonštrácie, ktorí protestovali proti neprijateľným podmienkam v maďarskom školstve, použila polícia pred sídlom úradu vlády slzotvorný plyn. Polícia na druhý deň vydala vyhlásenie, v ktorom zásah označila za oprávnený, odborný a primeraný.

Séria protestov a štrajkov učiteľov sa začala 31. januára 2022. Plat učiteľov v Maďarsku dosahoval minulý rok 60 percent priemeru platu vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Na Slovensku je to 70 percent a v Rakúsku 85 percent. Cieľom učiteľov nie je iba riešenie miezd, ale tiež zlepšenie verejného vzdelávania.

01 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 02 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 03 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov 04 - Modified: 2024-04-11 10:59:43 - Feat.: - Title: Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar zakladá vlastnú stranu 05 - Modified: 2024-04-10 19:56:15 - Feat.: - Title: Blanár ocenil dialóg a spoluprácu slovensko-maďarskej komisie pre menšiny napriek nezhodám
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 06:53