StoryEditor

Gruzínska opozícia zvolala protesty proti obnoveniu leteckého spojenia s Ruskom

19.05.2023, 18:12
Autor:
TASRTASR

Do príletovej haly letiska Šotu Rustaveliho polícia pustila len novinárov a príbuzných, ktorí prišli vyzdvihnúť cestujúcich.

Gruzínska polícia rozohnala demonštrantov, ktorí v piatok prišli k letisku v Tbilisi, aby protestovali proti obnoveniu priameho leteckého spojenia s Ruskom, informovala agentúra AP.

Do príletovej haly letiska Šotu Rustaveliho polícia pustila len novinárov a príbuzných, ktorí prišli vyzdvihnúť cestujúcich.

Letecké spojenie medzi Ruskom a Gruzínskom sa obnovilo v piatok po štvorročnej prestávke. Prvý let z Moskvy do Tbilisi zabezpečila spoločnosť Azimut Airlines. Došlo k nemu niečo vyše týždňa po tom, čo Kremeľ napriek narušeným vzťahom s Gruzínskom nečakane zrušil štyri roky platný zákaz letov.

AP uviedla, že v okolí letiska Šotu Rustaveliho sa v piatok zišli desiatky ľudí, ktorí protestovali proti obnoveniu letov medzi Moskvou a Tbilisi, kritizovali politiku Kremľa i súčasnej gruzínskej vlády za jej proruský kurz.

K ich kritike sa pripojila aj prozápadná gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová, ktorá sa už predtým dostala do konfliktu s vládou v súvislosti s urovnaním vzťahov s Moskvou a ktorá vo svojom piatkovom tvíte pripomenula, že rovnaké stanovisko zastáva aj veľká časť gruzínskeho národa.

Opozičný poslanec gruzínskeho parlamentu Giorgi Vašadze novinárom oznámil, že prozápadné politické strany plánujú v piatok večer zorganizovať zhromaždenie pred budovou parlamentu v Tbilisi.

"Súčasné vedenie sa chce zblížiť s Ruskom, ale obyvateľstvo je proti tomu a je oddané euroatlantickému kurzu," zdôraznil Vašadze s odkazom na kandidatúru Gruzínska na členstvo v Európskej únii i jeho desaťročia trvajúce snahy o vstup do NATO.

Gruzínsky premiér Irakli Garibašvili však v piatok na brífingu pre médiá vyhlásil, že obnovenie priamych letov z Ruska je správna vec. Zdôraznil, že Tbilisi nepovolí lety ruských leteckých spoločností, na ktoré Západ uvalil sankcie. Upozornil súčasne, že zastavenie obchodných a hospodárskych vzťahov s Moskvou by "poškodilo záujmy gruzínskeho ľudu.

AP doplnila, že gruzínsky letecký úrad tento týždeň povolil dvom menším ruským leteckým spoločnostiam, Azimut Airlines a Red Wings, aby začali lietať do Tbilisi a Kutajsi.

Ruský prezident Vladimir Putin minulú stredu nečakane zrušil vízovú povinnosť pre gruzínskych občanov i zákaz letov, ktorý Moskva jednostranne zaviedla v roku 2019 po vlne protikremeľských protestov v Gruzínsku.

V nadväznosti na Putinove výnosy ruské ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie, v ktorom zrušilo svoje odporúčanie z roku 2019, aby sa ruskí občania vyhýbali cestám do Gruzínska.

Rusko-gruzínske vzťahy sú komplikované od rozpadu Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov 20. storočia. Obe krajiny viedli v roku 2008 krátku vojnu, ktorá sa skončila tým, že Gruzínsko stratilo kontrolu nad dvoma Rusku naklonenými separatistickými regiónmi.

01 - Modified: 2024-04-14 18:15:00 - Feat.: - Title: Zelenskyj vyzýva na jednotnú globálnu reakciu na útoky Iránu aj Ruska 02 - Modified: 2024-04-14 17:13:29 - Feat.: - Title: Záplavy v Kurganskej oblasti na západnej Sibíri ohrozujú 18-tisíc ľudí, hladina rieky stúpa 03 - Modified: 2024-04-14 16:55:10 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda posilňuje obranu Časiv Jaru, Rusi ho chcú obsadiť do deviateho mája 04 - Modified: 2024-04-14 13:35:29 - Feat.: - Title: Rusi chcú ovládnuť oporný bod ukrajinskej armády do osláv deviateho mája, tvrdí veliteľ armády Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-14 10:45:16 - Feat.: - Title: Rusko dobyla jedovatá invázna rastlina. Boľševník ničí ekosystémy a spôsobuje vážne popáleniny
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
14. apríl 2024 22:53