StoryEditor

Kauza Prince: Súd v USA rozhodol, že Warhol porušil autorské práva fotografky

18.05.2023, 18:31
Autor:
TASRTASR

Súd odmietol argumenty právnika Nadácie Andyho Warhola - umelec zomrel ešte v roku 1987 -, že jeho dielo bolo dostatočne transformatívne, aby nevyvolalo obavy z porušenia autorských práv.

Najvyšší súd USA vo štvrtok rozhodol, že pop artový umelec Andy Warhol porušil autorské práva fotografky Lynn Goldsmithovej, keď vytvoril sériu sieťotlačí podľa jej portrétovej fotografie speváka Princea. Informovala o tom spravodajská televízia CNN.

Súd odmietol argumenty právnika Nadácie Andyho Warhola - umelec zomrel ešte v roku 1987 -, že jeho dielo bolo dostatočne transformatívne, aby nevyvolalo obavy z porušenia autorských práv.

CNN dodala, že umelecký svet očakával verdikt Najvyššieho súdu USA veľmi napäto, pričom sledoval, ako súd vyváži slobodu umelca "požičiavať si" námety či prvky z existujúcich diel na jednej strane a na druhej strane obmedzenia vyplývajúce z autorského práva.

Jadrom sporu bolo 16 sieťotlačových portrétov, ktoré Warhol vytvoril v roku 1984 podľa fotografie legendárneho hudobníka. Tú tri roky predtým urobila Goldsmithová.

Fotografka, známa tým, že zvečnila niekoľko rockových hviezd, požiadala Nadáciu Andyho Warhola o honorár, ktorý jej však bol zamietnutý, pripomenul vo štvrtok denník Le Figaro.

Po protichodných súdnych rozhodnutiach rozhodol napokon vo štvrtok Najvyšší súd USA. Jeho rozhodnutie objasňuje právo duševného vlastníctva vo vzťahu k takzvaným "transformatívnym" dielam - dielam, ktoré si "požičiavajú" z prvotného diela s cieľom vytvoriť originálny výtvor.

Le Figaro vo svojom článku zverejnil časovú os kauzy - začína ju rokom 1981, keď Goldsmithová na žiadosť týždenníka Newsweek urobila portrétovú fotografiu hudobníka Princea, ktorý sa práve začínal etablovať v hudobnom svete. Šlo o niekoľko čiernobielych záberov.

V roku 1984 album Purple Rain posunul Princea medzi hviezdy. Časopis Vanity Fair o ňom chcel napísať článok a požiadal Andyho Warhola, aby urobil jeho portrét na spôsob jeho slávnych kolorovaných portrétov Marilyn Monroe či Mao Ce-tunga.

Lynn Goldsmithová vtedy za honorár vo výške 400 dolárov dala časopisu povolenie použiť jednu z jej fotografií, avšak výlučne pre daný článok.

Text s názvom Purple Fame (Purpurová sláva) sprevádza Princeova tvár - s fialovou pokožkou a strapatými vlasmi na  oranžovom pozadí. Medzi autormi je uvedené aj meno fotografky.

Warhol však danú fotografiu použil rôznymi spôsobmi na vytvorenie série 16 portrétov hudobníka, ktorého obdivoval pre jeho talent a androgýnny štýl.

Lynn Goldsmithová objavila ich existenciu v roku 2016 - po Princeovej smrti, keď časopis Vanity Fair uverejnil na titulnej strane obrázok Minneapolis Kid, ktorý vychádza z jej fotografie, ale tentoraz v oranžovej farbe.      

Sudkyňa Najvyššieho súdu USA Sonia Sotomayorová v stanovisku odsúhlasenom väčšinou kolegov-sudcov konštatovala, že "Goldsmithovej originálne diela, rovnako ako diela iných fotografov, majú nárok na ochranu autorských práv," a to aj v prípade, že ide o slávnych umelcov. Ochrana autorských práv sa týka aj prác, ktoré transformujú originál.

Iná sudkyňa, Elena Kaganová, ku ktorej sa pripojil predseda Najvyššieho súdu USA John Roberts, vo svojom odmietavom stanovisku argumentovala, že verdikt schválený väčšinou členov Najvyššieho sudu USA "potlačí kreativitu každého druhu".

"Bude to brániť novému umeniu, hudbe a literatúre. Znemožní vyjadrenie nových myšlienok a dosiahnutie nových poznatkov. Náš svet bude chudobnejší," upozornila Kaganová podľa CNN.

01 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 02 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 04 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta 05 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 09:21