StoryEditor

Zo skladov hmotných rezerv sa za posledné roky nevytratila žiadna munícia

18.05.2023, 11:28
Autor:
TASRTASR

Ficove vyjadrenia sú podľa predsedu Správy štátnych hmotných rezerv Jána Rudolfa klamstvo.

Zo skladov Správy štátnych hmotných rezerv SR sa posledné roky nevytratila žiadna munícia. Uviedol to vo štvrtok na brífingu SŠHR SR jej predseda Ján Rudolf v reakcii na vyjadrenia predsedu opozičnej strany Smer-SD Roberta Fica o použití munície zo skladov SŠHR za 9 miliónov eur. Ficove vyjadrenia sú podľa Rudolfa klamstvo.

"SŠHR neposkytla inému štátu počas môjho trojročného pôsobenia žiadnu muníciu, žiadne granáty, žiadnu vojenskú techniku  alebo materiál vojenského charakteru, a to nielen vo vzťahu k Ukrajine, ale ani k iným štátom. Ubezpečujem, že zo skladov štátnych hmotných rezerv sa žiadna munícia v hodnote 9 miliónov eur nikdy nevytratila," vyhlásil Rudolf.

"Dôrazne sa ohradzujem voči tomu, že v SŠHR dochádzalo a dochádza k hrubému porušovaniu zákonov. Táto inštitúcia a moji kolegovia po tom všetkom, čo sme si zažili a čím všetkým sme si prešli, si to nezaslúžia. Éra zlatých tehličiek a predražených mercedesov, ale aj platinových sitiek je v tejto inštitúcii už dávno minulosťou," zdôraznil.

image

Fico chce od ministra obrany vedieť, v akom stave je naša munícia

"Klamali ste, pán Fico, o nákupe testov a klamali ste aj o vyskladnení munície," odkázal opozičnému politikovi. Vyzval zároveň Fica a iných politikov, aby SŠHR prestali ťahať do politických prekáračiek. "Prestaňte zavádzať a klamať o SŠHR a urážať čestných a svedomitých ľudí, ktorí napriek tomu, čo sa tu dialo za minulého vedenia, svedomito a poctivo pristupujú k svojim povinnostiam a pracujú pre všetkých občanov a obyvateľov SR v snahe očistiť a modernizovať náš úrad," doplnil.

Dodal, že počas posledných troch rokov došlo k likvidácii  ručných granátov URG-86. Tieto granáty nariadil SŠHR zlikvidovať ešte v roku 2014 vtedajší minister obrany Martin Glváč. Išlo o chybnú muníciu. Granáty rovnakého vzoru totiž spôsobili výbuch v Novákoch a z bezpečnostných dôvodov bola nariadená ich likvidácia.

"Môžem vám povedať, že sú tu ŠHR, ktoré majú zo zákona povinnosť vytvárať rezervy pre tento štát, pre bezpečnostné situácie. Vieme, že v skladoch bola munícia za 9 miliónov eur, ktorá sa jednoducho vytratila, tam zrazu nie je. Ale nemôžete len tak vybrať zásoby štátu a dať to niekde inému štátu, pokiaľ ten majetok nevyhlásite za nepotrebný alebo nepoužiteľný. Myslíme si, že dochádzalo k hrubému porušovaniu zákonov," mal podľa Rudolfa 16. mája uviesť Fico.

01 - Modified: 2024-04-25 10:06:28 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:45 - Feat.: - Title: Fico informuje po kontrolnom dni u Rašiho 03 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 04 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát 05 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 13:52