StoryEditor

Prípad štyroch zabitých študentov v Idahu mieri po rozhodnutí veľkej poroty na súd

17.05.2023, 21:17
Autor:
ČTKČTK

V prípade, ktorý otriasol mestom Moscow na severe Idaha, je stíhaný Bryan Kohberger, ktorý študoval trestné právo a kriminológiu v susednom štáte Washington.

Veľká porota v americkom štáte Idaho dala zelenú obžalobe muža podozrivého z vraždy štyroch univerzitných študentov, ktorých našli ubodaných vlani v novembri v prenajatom dome. Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej krok umožňuje prokuratúre vynechať doteraz plánované prípravné konanie a prejsť k súdnemu procesu.

V prípade, ktorý otriasol mestom Moscow na severe Idaha, je stíhaný Bryan Kohberger, ktorý študoval trestné právo a kriminológiu v susednom štáte Washington. Podľa vyšetrovateľov v noci na 13. novembra zabil tri študentky a jedného študenta vo veku 20 a 21 rokov po tom, čo vnikol do domu neďaleko kampusu vysokej školy University of Idaho, kde tri dievčatá bývali. Motív činu stále nie je jasný.

Kohberger bol zadržaný až na konci decembra v bydlisku svojich rodičov v štáte Pensylvánia a odvtedy čelí obvineniam zo štvornásobnej vraždy a vlámania. Obvineniu dnes schválila veľká porota zostavená kvôli vyhodnocovaniu dôkazov. Podľa ap tým v zásade poslala prípad priamo na súd a eliminovala potrebu predbežného konania, pri ktorom by prokurátori predkladali dôkazy sudcovi. Tento proces bol doteraz plánovaný na koniec júna.

Prokurátori už mnohé zistenia vyšetrovateľov opísali v dokumentoch predložených súdu. Polícia údajne na puzdre na nôž nájdenom na mieste činu našla stopy DNA zodpovedajúce genetickému materiálu Kohbergera. Polícia s miestom činu spája tiež auto rovnakého vzhľadu, ako bol ten Kohbergerov, ako aj údaje o polohe Kohbergerovho mobilného telefónu.

Odtajnené súdne dokumenty však neuvádzajú, prečo podľa úradov obvinený zabil práve onú štvoricu študentov. Takisto nie je jasné, či sa prokuratúra domnieva, že sa Kohberger s kýmkoľvek z obetí stretol už pred nocou, keď zomreli.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
21. apríl 2024 14:44