StoryEditor

V Arménsku sa vraj pokúsili uniesť premiérovho syna. Majú za tým byť členovia spolku spojeného s vojakmi

17.05.2023, 18:17
Autor:
ČTKČTK

Premiérovi odporcovia vyčítajú šéfovi vlády porážku v spomínanej vojne s Azerbajdžanom, ktorú ukončilo prímerie sprostredkované Ruskom.

Syna arménskeho premiéra Nikolu Pašinjana Ašota sa dnes pokúsili uniesť členovia spolku, ktorý založili rodičia vojakov zabitých na jeseň 2020 vo vojne s Azerbajdžanom o Náhorný Karabach, napísali podľa agentúry Interfax noviny patriace Pašinjanovej rodine.

Denník Ajkakan žamanak podľa Interfaxu vylíčil, že dnes popoludní blízko bydliska premiérovej rodiny členovia spolku donútili Ašotu Pašinjana zasadnúť do auta, z ktorého sa mu ale ešte podarilo vyskočiť. Vzápätí premiérovho syna zrazil ďalší automobil tej istej organizácie, ktorý išiel za vozidlom únoscov. Pašinjan má poranenú nohu. Obrátil sa na políciu, ale aktivisti medzitým opustili miesto činu.

Kriminálna ústredňa začala kvôli incidentu trestné stíhanie, napísal portál News.arm. Na pokuse o únos sa podľa portálu podieľal otec jedného zo zabitých vojakov Garik Galejan. Ten už skôr upútal pozornosť médií radikálnymi spôsobmi, akými sa domáha potrestania ľudí, ktorí podľa neho zavinili synovu smrť, v prvom rade premiéra Pašinjana.

Interfax pripomenul, že minulý mesiac predseda arménskeho parlamentu uviedol, že premiérov syn sa stal terčom útoku, ktorý bol zosnovaný z cudziny. Polícia následne uviedla, že nedostala žiadne oznámenie o zločine, a Ašot Pašinjan správu o útoku poprel.

Premiérovi odporcovia vyčítajú šéfovi vlády porážku v spomínanej vojne s Azerbajdžanom, ktorú ukončilo prímerie sprostredkované Ruskom. Dve bývalé sovietske republiky spolu už desiatky rokov vedú spor o Náhorný Karabach, ktorý je síce súčasťou Azerbajdžanu, ale ovládajú ho etnickí Arméni podporovaní z Jerevanu. Počas eskalácie konfliktu v roku 2020 Azerbajdžan získal kontrolu nad časťou horskej enklávy a jej okolia, predtým okupovanom arménskymi separatistami. Počas bojov prišlo o život viac ako 6700 ľudí. V Azerbajdžane bolo prímerie oslavované ako víťazstvo, v Arménsku naneho pozerali ako na ponižujúcu porážku. Situácia medzi oboma krajinami sa opäť vyostrila vlani v septembri, v bojoch zomrelo 155 vojakov.

Na hranici medzi Azerbajdžanom a Arménskom sa tento rok 12. mája odohrala ďalšia prestrelka, pri ktorej boli nasadené aj mínomety a drony. O život prišiel jeden arménsky vojak.

01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 15:47:09 - Feat.: - Title: Azerbajdžan je k dohode s Arménskom bližšie než kedykoľvek predtým. Chce to len čas, tvrdí prezident 03 - Modified: 2024-04-23 12:16:08 - Feat.: - Title: Arménsko a Azerbajdžan začali s úpravou hranice, vypukli proti tomu protesty 04 - Modified: 2024-04-22 17:03:21 - Feat.: - Title: Arméni protestovali proti plánu vrátiť Azerbajdžanu štyri dediny 05 - Modified: 2024-04-19 18:13:02 - Feat.: - Title: Arménsko sa dohodlo s Azerbajdžanom, že mu vráti štyri dediny. Boli obsadené 30 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 19:39