StoryEditor

Zatknutie politika z radov gréckej menšiny v Albánsku vyvolalo protesty Atén

12.05.2023, 16:49
Autor:
ČTKČTK

V Albánsku sa miestne voľby uskutočnia v nedeľu. Hlasovanie v balkánskej krajine, ktorá sa usiluje o členstvo v Európskej únii, pravidelne sprevádzajú podozrenia z nákupu hlasov či iných volebných nezrovnalostí.

Zatknutie politika z radov gréckej menšiny v Albánsku vyvolalo diplomatické napätie medzi Tiranou a Aténami, ktoré sa na postup albánskych úradov sťažovali Európskej komisii. Kandidátopozície na starostu pobrežného mesta Himara Fredi Beleri bol zadržaný po tom, čo ho albánska prokuratúra obvinila z kupovania hlasov pred víkendovými voľbami. Informovali o tom dnes albánske a grécke médiá.

Beleri kandiduje vo farbách lokálnej koalície, v ktorej sa združila strana etnických Grékov v Albánsku s ďalšími opozičnými stranami. V predvolebnej kampani čelil Beleri mnohým útokom provládnych médií aj albánskeho premiéra Ediho Ramu, ktorý politika obvinil zo snahy získavať hlasy emigrantov z oblasti Himary, ktorí teraz žijú v Grécku.

V Albánsku sa miestne voľby uskutočnia v nedeľu. Hlasovanie v balkánskej krajine, ktorá sa usiluje o členstvo v Európskej únii, pravidelne sprevádzajú podozrenia z nákupu hlasov či iných volebných nezrovnalostí. Opozícia viní premiéra Ramu z čoraz autoritatívnejšieho spôsobu vlády. Desať rokov vládnuci premiér to popiera.

image

V časoch krízy ľudia siahajú po značkách, ktorých kvalitu majú overenú

Beleri, ktorý bol v minulosti odsúdený za vyvolávanie národnostnej neznášanlivosti, podľa serveru Balkanweb krátko pred zatknutím poskytol rozhovor gréckym médiám, v ktorom hovoril o "porekaní" Himary v prípade svojho víťazstva. To vyvolalo ostré reakcie albánskej vlády.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis dnes uviedol, že informoval o prípade šéfku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, a obvinenia vznesené voči Belerimu označil za nepodložené. "Albánsko musí pochopiť, že Grécko a EÚ nepripustia žiadne ústupky v oblasti právneho štátu a ochrany práv gréckej národnostnej menšiny," napísal Mitsotakis na facebooku. O záležitosti dnes hovoril s premiérom Ramou tiež grécky minister zahraničia Nikos Dendias. Grécko čakajú v nedeľu 21. mája parlamentné voľby.

Vzťahy Tirany a Atén historicky zaťažujú spory ohľadom postavenia gréckej menšiny v Albánsku, ktorú podľa rôznych odhadov tvoria až desaťtisíce ľudí na juhu krajiny. Tamojšiu grécku komunitu súčasne ohrozuje vysoká miera vysťahovalectva, predovšetkým do Grécka. Problematickým bodom vo vzťahoch oboch susedných krajín je tiež postavenie albánskej menšiny v severozápadnom Grécku, ktorá bola dlhodobo vystavená silnému asimilačnému tlaku.

Mitsotakis vlani v decembri navštívil niekoľko regiónov v južnom Albánsku obývaných gréckou menšinou, vrátane Himary. Išlo o prvú návštevu predsedu gréckej vlády v Albánsku od roku 1991. Médiá ju vtedy vydávali za historickú a dokladajúce zlepšenie vzťahov medzi oboma susedmi. Grécky premiér pri nej vyjadril podporu vstupu Albánska do Európskej únie a zároveň vyzval, aby Tirana rešpektovala práva gréckej menšiny v krajine.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 03 - Modified: 2024-03-04 13:59:30 - Feat.: - Title: Albánsko znovu otvorilo pre NATO leteckú základňu zo sovietskej éry, reaguje na hrozby z Ruska 04 - Modified: 2024-02-22 10:51:51 - Feat.: - Title: Albánsky parlament schválil dohodu s Talianskom o prijímaní migrantov 05 - Modified: 2024-02-15 21:11:59 - Feat.: - Title: Taliansky parlament schválil dohodu, ktorá umožní presunúť migrantov do Albánska
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 05:53