StoryEditor

Karas: Súkromné nadácie nijako neovplyvnia fungovanie verejnoprospešných nadácií

11.05.2023, 14:18
Autor:
TASRTASR

Cieľom je efektívnejšia správa vlastného majetku. Súkromné nadácie majú mať zakázané čerpať dve percentá z dane alebo organizovať verejné zbierky.

Súkromné nadácie nijako neovplyvnia fungovanie verejnoprospešných nadácií. Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas to uviedol v súvislosti s legislatívnym návrhom, ktorý predpokladá ich vznik. Na májovej schôdzi by ho mal prerokovať parlament.

Cieľom je efektívnejšia správa vlastného majetku. Súkromné nadácie majú mať zakázané čerpať dve percentá z dane alebo organizovať verejné zbierky.

"Je to právny nástroj, ktorý je na jednej strane veľmi jednoduchý. Na druhej strane umožňuje flexibilitu pri správe vlastného majetku. Veľmi podporuje inovácie. Viete rozhodnúť, akým spôsobom sa bude váš majetok spravovať, akým spôsobom budete držať majetok aj v prospech svojich potomkov," povedal minister.

Odmieta kritiku mimovládok, že by vznik súkromných nadácií otvoril dvere financovaniu nelegálnej činnosti. "Majetok v žiadnom prípade nebude skrytý," zdôraznil s tým, že legislatíva podľa jeho slov umožní štátu kontrolovať, kto vložil do súkromnej nadácie majetok, s akým cieľom a komu bude vyplácaný. "Bude to k dispozícii kontrolným orgánom," priblížil.

Poukázal na to, že takýto inštitút v okolitých krajinách funguje. "Našou obrovskou výhodou je, že sme mohli vychytať chyby tých okolitých krajín, na ktoré sa poukazovalo. A to aj pri boji proti praniu špinavých peňazí," podotkol.

Novelu zákona o nadáciách pripravil rezort spravodlivosti, ale do parlamentu sa napokon dostala ako poslanecký návrh.

Jedenásť mimovládnych organizácií vyzvalo poslancov, aby návrh odmietli. Okrem iného argumentovali tým, že navrhovaná legislatíva nepomáha LGBTI+ párom tak, ako bolo avizované, ale otvára dvere vytváraniu neprehľadných a korupčných schém bez verejnej kontroly.

 

01 - Modified: 2024-03-20 13:13:10 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok nevidí problém v účasti v relácii s medzinárodne hľadanou osobou, opozícia namieta 02 - Modified: 2024-02-08 07:25:41 - Feat.: - Title: Exminister Karas: Nie je vhodné takto nastaviť zmeny v Trestnom zákone. Korupcia je pre nás ako rakovina 03 - Modified: 2023-12-16 07:41:29 - Feat.: - Title: Aj k ministerskej vyhláške sa vyjadrí viac ľudí, kritizuje Karas spôsob novelizácie Trestného zákona 04 - Modified: 2023-08-30 08:29:22 - Feat.: - Title: Novou posilou KDH je exminister spravodlivosti Karas 05 - Modified: 2023-07-18 08:42:00 - Feat.: - Title: Priority nového ministra by mali byť reforma prokuratúry, ochrana obetí násilia, ale aj boj proti korupcii
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 06:46