StoryEditor

Premiéri Bavorska a Česka otvorili v Řezne spoločnú výstavu o baroku

09.05.2023, 17:17
Autor:
ČTKČTK

Verím, že výstava prispeje k hlbšiemu poznaniu našich krajín a k zlepšeniu už tak výborných vzťahov medzi Bavorskom a Českom, povedal český premiér Petr Fiala.

Premiéri Bavorska a Česka Markus Söder a Petr Fiala dnes v Řezne otvorili bavorsko-českú krajinskú výstavu nazvanú Baroko! Bavorsko a Čechy. Söder pri tejto príležitosti vyzval na návštevu Prahy, pretože výstava v Dome bavorských dejín v Řezne potrvá do októbra a v decembri sa presunie do Národného múzea v Prahe.

"Praha je jedno z najkrajších miest na svete. Jej návštevu môžem len odporučiť," povedal Söder na otváracej ceremónii v katedrále svätého Petra v Řezne. Výstavu dnes označil za doklad priateľských vzťahov Česka s Bavorskom.

Fiala v prejave v katedrále pripomenul význam Řezny v českých dejinách, ako bol krst 14 českých kniežat v 9. storočí. "Bol to veľký míľnik, ktoré české krajiny posunul bližšie k európskemu prúdu," povedal.

"Verím, že výstava prispeje k hlbšiemu poznaniu našich krajín a k zlepšeniu už tak výborných vzťahov medzi Bavorskom a Českom," povedal Fiala. Uviedol, že výstava o baroku pripomína aj to, že Česko s Bavorskom sú krajiny, ktoré majú v úcte tradície a zároveň sa sústredia na inovácie.

Český minister kultúry Martin Baxa o výstave povedal, že neskrýva kontroverzné historické udalosti a zároveň v plnej šírke ukazuje krásu a podmanivosť baroka, ktoré Česko aj Bavorsko spája. "Väčšina Čechov si v Bavorsku nepripadá ako v cudzine, pretože baroková krajina je tu podobná," uviedol.

Dom bavorských dejín výstavu vníma ako pohľad do histórie doby krízy a následnej obnovy. "Na začiatku stojí veľká tragédia tridsaťročnej vojny. Po ničení doteraz nepoznaných rozmerov ide o obnovu a nový začiatok. Oboje nachádza vyjadrenia a formu v novom štýle baroka, "uviedla bavorská inštitúcia.

Výstava tiež ukazuje odlišnosti vo vývoji Bavorska a Čiech. Zatiaľ čo bavorský vojvoda Maxmilián získal v roku 1623 od cisára kurfirstsku hodnosť, Čechy stratili samostatnosť. "Triumf a porážka ležia tesne pri sebe," uviedol Dom bavorských dejín. V kultúre ale naopak vznikol spoločný barokový svet, v ktorom Bavorsko a Čechy prepojili nový štýl a známe rodiny staviteľov a maliarov, ako boli Dientzenhoferovia a Asamovia.

01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 04 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 03:58