StoryEditor

K najčastejším prejavom šikany v školách patria vyhrážky, výsmech a fyzické útoky

07.05.2023, 22:24
Autor:
TASRTASR

Nadávky, fyzické útoky či zastrašovanie sa vyskytujú najčastejšie v štátnych školách, nasledujú cirkevné a súkromné školy. Niektoré prejavy šikanovania sú diferencované aj veľkosťou sídla školy.

K najčastejším prejavom šikany na školách patria vyhrážky, výsmech, ale i fyzické útoky. Miera výskytu prejavov násilného správania u žiakov sa v uplynulých rokoch zvýšila, situácia je najhoršia na základných školách. Uviedla to zástupkyňa riaditeľky Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie Alena Kopányiová.

Pri prejavoch násilného správania a agresivity na slovenských školách dominujú najmä výsmech, urážky, nadávky či vylučovanie z kolektívu. Ukazujú to údaje VÚDPaP z prieskumu, ktorý mapoval aj výskyt šikanovania na Slovensku v školskom roku 2019/2020. V porovnaní s prieskumným šetrením v roku 2016 sa situácia na školách zhoršila a zvýšila sa miera výskytu všetkých sledovaných prejavov násilného správania.

"Vážnejšie prejavy ako vyhrážky a zastrašovanie sa vyskytovali v 45,4 percenta a fyzické útoky až v 40,1 percenta sledovaných škôl. V základných školách je situácia nepriaznivejšia, takmer všetky sledovane formy násilného správania sa vyskytovali v porovnaní so strednými školami vo väčšej miere," skonštatovala Kopányiová.

Nadávky, fyzické útoky či zastrašovanie sa vyskytujú najčastejšie v štátnych školách, nasledujú cirkevné a súkromné školy. Niektoré prejavy šikanovania sú diferencované aj veľkosťou sídla školy, podľa výsledkov prieskumu miera výskytu vulgárnych nadávok a ironizovania klesá s vyšším počtom obyvateľov v sídle školy.

"Fyzické útoky boli v najväčšej miere prítomné v menších obciach a malých mestách do 10-tisíc obyvateľov, o niečo menej v mestách do 100-tisíc a najmenej v najväčších mestách Bratislava a Košice. Sexuálne narážky alebo obťažovanie mali nadpriemernú mieru výskytu v menších obciach, malých mestách, ale aj v najväčších mestách," doplnila Kopányiová.

V súvislosti so šikanou sú na slovenských školách možnosti pomoci a prevencie priamo od školských psychológov, špeciálnych pedagógov, sociálnych pedagógov až po celé školské podporné tímy. Pomoc a intervenciu poskytujú aj centrá pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie. "Prevažovať by mal celoškolský systémový prístup, ktorý začína z pozície riaditeľa školy a postupuje smerom dole na úroveň tried a triednych učiteľov," skonštatovala Kopányiová.

S problémom šikanovania sa podľa dát VÚDPaP stretla už väčšina slovenských škôl. Z hľadiska frekvencie výskytu sa s prípadmi šikanovania školy najčastejšie stretávajú raz alebo dvakrát za rok, v tretine škôl ich riešia polročne a v každej desiatej skole každý mesiac.

01 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 02 - Modified: 2024-04-17 07:41:22 - Feat.: - Title: Zúfalstvo na trhu práce ich tlačí do šľapají Baťu: Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 03 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 05 - Modified: 2024-04-10 04:53:15 - Feat.: - Title: Pribúda čoraz viac domškolákov, učia sa hravou formou. Inšpekcia zdvíha varovný prst
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 18:29