StoryEditor

Stovky ľudí na Kube v mestečku neďaleko Guantánama protestovali proti vláde

07.05.2023, 17:07
Autor:
ČTKČTK

Jeden novinár kubánskeho štátneho rozhlasu na sociálnych sieťach uviedol, že protest začal, keď rôzni občania, niektorí v podnapitom stave, pokrikovali heslá proti kubánskemu sociálnemu procesu a dávali najavo nespokojnosť.

Stovky ľudí v sobotu večer protestovali v prístavnom mestečku Caimanera na juhovýchode Kuby proti vláde, vyplýva z príspevkov na sociálnych sieťach a z oficiálnych správ. Podľa agentúry Reuters išlo zrejme o prvé takéto protestné zhromaždenie, ktoré sa tento rok konalo.

Disidenti žijúci v exile a organizácie na ochranu ľudských práv zdieľali zábery, na ktorých bolo vidieť mužov vo vojenských uniformách a ďalších v civile, ktorí zakročili proti protestujúcim. Caimenera leží neďaleko americkej vojenskej základne Guantánamo.

Reuters uviedol, že na komunistami ovládanom ostrove v posledných týždňoch panuje mimoriadne napätie pre nedostatok pohonných hmôt. To má vplyv na verejnú dopravu, výrobu elektriny aj zásobovanie potravinami.

Jeden novinár kubánskeho štátneho rozhlasu na sociálnych sieťach uviedol, že protest začal, keď "rôzni občania, niektorí v podnapitom stave, pokrikovali heslá proti kubánskemu sociálnemu procesu a dávali najavo nespokojnosť".

Caimanera má kvôli svojej polohe neďaleko Guantánama povesť "prvého zákopu antiimperializmu", píše Reuters. Mestečko je vzdialené od Havany viac ako 12 hodín cesty. Podľa agentúry DPA sa ľudia zišli v Caimanere pred sídlom komunistickej strany a kričali "Slobodu, slobodu".

Protesty na Kube sú veľmi zriedkavé, ale v posledných rokoch sa objavujú častejšie v súvislosti s ekonomickou krízou, ktorú tento štát zažíva. Ústava z roku 2019 síce Kubáncom garantuje právo na protest, avšak zákon, ktorý by toto právo presnejšie definoval, stále nebol prijatý. Po masových protestoch z predvlaňajšieho júla skončili stovky ľudí vo väzení, niektorí z nich dostali mnohoročné tresty.

Disidenti obviňujú vládu, že keď sa prejavy nespokojnosti objavia, zablokuje internet, aby sa nálady proti nej medzi ľuďmi nešírili. Tiež v sobotu organizácia NetBlocks, ktorá sleduje prevádzku na internete, zaznamenala citeľné obmedzenie prevádzky, keď sa objavili prvé správy o proteste v Caimanere.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 02 - Modified: 2024-04-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Nezvyčajné signály z Havany a Moskvy. Opäť sa objavila záhadná zbraň studenej vojny 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako špióni z Kuby zaskočili Američanov. Dlho ich podceňovali, teraz sčítavajú škody 04 - Modified: 2024-03-31 21:10:35 - Feat.: - Title: Kuba po roku dostala z Ruska väčšiu dodávku ropy, uviedlo ministerstvo 05 - Modified: 2024-03-18 08:19:32 - Feat.: - Title: Stovky Kubáncov včera protestovali v Santiagu de Cuba. Trápia ich výpadky elektriny aj nedostatok potravín
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 20:56