StoryEditor

Talianska vláda preveruje príčiny vysokých cien cestovín

06.05.2023, 14:27
Autor:
TASRTASR

Združenie poľnohospodárov Coldiretti hovorí o špekuláciách, keďže cena cestovín rástla dvojnásobne rýchlejšie ako inflácia.

Vysoké ceny cestovín sa stali v Taliansku dôležitou politickou témou. Organizácie na ochranu spotrebiteľov sa sťažujú, že ich cena vlani vzrástla o 17 percent až na tri eurá za kilogram, čo považujú za rekord. Talianska vláda preto vyzvala úrad pre dohľad nad cenami, aby sa zaoberal situáciou. TASR o tom informuje na základe správy portálu orf.at.

Úrad má v spolupráci s výrobcami cestovín a spotrebiteľskými organizáciami preskúmať, čo je príčinou tak prudkého rastu cien v poslednom období. Združenie poľnohospodárov Coldiretti hovorí o špekuláciách, keďže cena cestovín rástla dvojnásobne rýchlejšie ako inflácia. 

Šéf združenia výrobcov cestovín Riccardo Felicetti tvrdenia o umelom navyšovaní cien odmietol. "Cena pšenice kolíše a cenu neurčuje odvetvie cestovín, ale globálny trh," povedal. Jednou z príčin rastu cien môže byť podľa neho to, že cestoviny, ktoré sa teraz predávajú v supermarketoch, boli vyrobené pred mesiacmi, keď sa náklady energií nachádzali na vrchole.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 02:53