StoryEditor

Albánsky premiér vyjadril po srbsky sústrasť obetiam streľby v Belehrade

04.05.2023, 06:42
Autor:
TASRTASR

Šéf belehradskej polície Veselin Milič spresnil, že strelec si urobil náčrty tried a spísal si aj zoznam detí, ktoré plánoval zlikvidovať. Polícia útočníka identifikovala ako 14-ročného Kostu Kecmanoviča.

Albánsky premiér Edi Rama vyjadril v srbčine sústrasť rodinám stredajšej masakry na škole v srbskom hlavnom meste Belehrad, ako aj celému Srbsku i tamojšej vláde.

"Toto sú tie okamihy v živote, keď všetci pochopíme, že naša ľudskosť je tou najcennejšou vecou, ktorú máme všetci spoločnú; a keď nám bolesť a smútok pripomínajú hodnotu jednoty, v dobrých i zlých časoch. Nech odpočívajú v pokoji tí, ktorí zahynuli," napísal v stredu Rama v srbčine na sociálnej sieti Twitter.

Následne v anglickom jazyku zaželal skoré uzdravenie všetkým zraneným "pri tejto tragickej udalosti".

Tínedžer, ktorý v stredu strieľal na základnej škole v Belehrade, útok plánoval približne mesiac, uviedla srbská polícia. Pri streľbe zahynulo osem detí a školský strážnik. Šesť ďalších osôb - päť detí a učiteľka dejepisu - utrpeli zranenia. Jedno z dievčat malo priestrel hlavy a jeho stav bol kritický.

K útoku došlo v štvrti Vračar v centre Belehradu na Základnej škole Vladislava Ribnikara, ktorú atentátnik navštevoval, uviedli srbské médiá.

Šéf belehradskej polície Veselin Milič spresnil, že strelec si urobil náčrty tried a spísal si aj zoznam detí, ktoré plánoval zlikvidovať. Polícia útočníka identifikovala ako 14-ročného Kostu Kecmanoviča.

Útočník pri streľbe použil podľa polície zbraň svojho otca. Srbské médiá uviedli, že po čine sám zavolal políciu, ktorá ho zadržala na školskom dvore. Pri zatýkaní nekládol žiadny odpor.

Polícia zadržala aj otca strelca, ktorý mal podľa informácií tamojších médií záľubu v strelných zbraniach a syna brával na strelnicu.

Podľa výpovedí spolužiakov bol strelec "tichý chlapec" s dobrými známkami, v súvislosti s ním sa však objavili aj informácie o možnej prehliadanej šikane. Keďže má páchateľ ešte len 14 rokov, nie je za svoj čin trestne zodpovedný, uviedli médiá.

Srbská vláda v súvislosti s masakrou vyhlásila v krajine trojdňový štátny smútok.

01 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 04 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 05 - Modified: 2024-04-10 05:09:45 - Feat.: - Title: Srbsko je podľa Vučiča blízko k dohode o nákupe francúzskych stíhačiek Rafale
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 06:34