StoryEditor

Pred bojmi v Sudáne by mohlo ujsť do susedných krajín 800-tisíc ľudí

01.05.2023, 19:53
Autor:
TASRTASR

S vládami a partnerskými organizáciami sa Úrad vysokého komisára OSN pripravuje na možnú utečeneckú vln.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov odhaduje, že pred bojmi v Sudáne by mohlo do susedných krajín utiecť viac ako 800-tisíc ľudí. S vládami a partnerskými organizáciami sa preto pripravuje na možnú utečeneckú vlnu, uviedla v pondelok agentúra DPA. 

"Dúfame, že k tomu nedôjde, ale ak násilie neprestane, viac ľudí bude nútených utiecť zo Sudánu do bezpečia," napísal v pondelok na Twitteri šéf Úradu vysokého komisára OSN​ Filippo Grandi. 

Sudánska štátna tlačová agentúra SUNA už skôr informovala, že za niekoľko uplynulých dní utieklo zo sudánskeho hlavného mesta Chartúm do susedného štátu Biely Níl, hraničiaceho s Južným Sudánom, viac ako 70-tisíc ľudí. Tamojšie existujúce tábory pre vnútorne vysídlené osoby sa dostávajú na hranice svojich kapacitných možností.

Ďalších najmenej 73-tisíc ľudí utieklo pred bojmi do susedných krajín — Egypta, Čadu a Stredoafrickej republiky. V Sudáne pred vypuknutím najnovších bojov žilo 1,13 milióna utečencov.

V Sudáne od 15. apríla prebiehajú boje medzi de facto prezidentom Abdalom Fattáhom Burhánom, ktorý stojí na čele armády, a jeho bývalým zástupcom a vodcom RSF Muhammadom Hamdánom Daklúom. Vyžiadali si už vyše 500 obetí a tisíce zranených.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 04:13