StoryEditor

Aktivita vo výrobnom sektore v USA zostáva nízka

01.05.2023, 18:41
Autor:
TASRTASR

Výrobný sektor, ktorý sa podieľa 11,3 percentami na výkone americkej ekonomiky, tvrdo zasiahlo agresívne zvyšovanie úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému.

Aktivita vo výrobnom sektore v USA zostala v apríli nízka, aj keď sa nové objednávky mierne zlepšili a zamestnanosť stúpla. Dôvodom nízkej aktivity sú vyššie náklady na pôžičky a prísnejšie podmienky úverov. To zvyšuje riziko recesie v tomto roku.

Ukázali to v pondelok výsledky prieskumu Inštitútu pre riadenie zásob (ISM). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa ISM sa index nákupných manažérov (PMI) z amerického výrobného sektora v apríli 2023 zvýšil na 47,1 bodu z marcových 46,3 bodu. 

Hodnota indexu však zostala už šiesty mesiac v rade pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu. 

Aprílový index ale prekonal odhady ekonómov, ktorí predpovedali, že stúpne na 46,8 bodu.

Výrobný sektor, ktorý sa podieľa 11,3 percentami na výkone americkej ekonomiky, tvrdo zasiahlo agresívne zvyšovanie úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému.

Banky v USA sprísnili tiež podmienky poskytovania úverov po nedávnych otrasoch na finančnom trhu, zatiaľ čo výdavky domácností sa presúvajú z tovarov, ktoré sa zvyčajne kupujú na úver, do služieb.

krem toho firmy obmedzujú dopĺňanie zásob v očakávaní nižšieho dopytu koncom tohto roka. Vláda minulý týždeň oznámila, že investície do súkromných zásob v 1. štvrťroku 2023 klesli, po prvý raz od 3. štvrťroka 2021. A kapitálové výdavky sa znížili už druhý štvrťrok po sebe. To prispelo k obmedzeniu tempa rastu americkej ekonomiky v 1. kvartáli na 1,1 percenta.

ISM ďalej uviedol, že čiastkový index nových objednávok minulý mesiac stúpol na 45,7 zo 44,3 bodu v marci, zatiaľ čo index produkcie vzrástol na 48,9 zo 47,8 bodu. Aj keď dopyt zostal slabý, inflácia výstupných cien sa zvýšila a príslušný čiastkový index sa zvýšil na 53,2 bodu, čo je jeho najväčšia hodnota od vlaňajšieho júla, zo 49,2 bodu v marci.

Miera zamestnanosti v amerických továrňach podľa prieskumu ISM sa minulý mesiac zotavila a vzrástla na 50,2 bodu zo 46,9 bodu v marci. 

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 14:47