StoryEditor

Brazílsky sudca odvolal dočasné zablokovanie sociálnej siete Telegram v celej krajine

30.04.2023, 07:49
Autor:
TASRTASR

Zablokovanie nastalo tento týždeň po tom, čo materská spoločnosť Telegramu neposkytla brazílskym úradom požadované údaje o neonacistoch pôsobiacich na tejto sociálnej sieti.

Brazílsky sudca v sobotu odvolal dočasné zablokovanie sociálnej siete Telegram v celej krajine, ktoré tento týždeň nariadil súd po tom, čo materská spoločnosť Telegramu neposkytla brazílskym úradom požadované údaje o neonacistoch pôsobiacich na tejto sieti. Informuje o tom agentúra AFP.

Podľa sudcu Flavia Lucasa zablokovanie siete v celej krajine nie je primerané, pretože ovplyvňuje "slobodu komunikácie tisícov ľudí, ktorí nemajú nič spoločné s vyšetrovanými skutočnosťami". Sudca však nezrušil a potvrdil pokutu vo výške milión realov (približne 198-tisíc dolárov) denne, ktorú pôvodný súd sociálnej sieti udelil za to, že nespolupracuje s miestnymi úradmi.

Brazílsky minister spravodlivosti Flavio Dino minulý týždeň v súvislosti s nedávnou sériou útokov na brazílskych školách uviedol, že na Telegrame pôsobia skupiny zvané "Antisemitský front" a "Antisemitské hnutie", pričom dodal, že "to zohráva kľúčovú úlohu pri násilí, ktorého obeťou sa stávajú naše deti".

Začiatkom apríla zabil muž ozbrojený sekerou v jednej z brazílskych škôl štyri deti vo veku od štyroch do sedem rokov. V priebehu rovnakého týždňa sa odohrali ešte ďalšie dva útoky na školách, nevyžiadali si však obete na životoch.

V marci zabil 13-ročný chlapec učiteľa, na ktorého zaútočil nožom v škole v meste Sao Paolo.

Vlani v novembri zasa 16-ročný strelec pripravil o život štyroch ľudí a viac než desiatim ďalším spôsobil zranenia na dvoch školách v meste Aracruz na juhovýchode Brazílie. Brazílske médií vtedy s odkazom na policajné zdroje uviedli, že páchateľ na platforme Telegram komunikoval s antisemitskými skupinami.

Ako vyplýva z dokumentu brazílskeho súdu, vyšetrovatelia žiadali Telegram o poskytnutie osobných údajov členov dvoch antisemitských zoskupení operujúcich na tejto sieti. Spoločnosť však poskytla iba údaje administrátora jednej z týchto skupín, čo súd kvalifikoval ako "úmysel Telegramu nespolupracovať s prebiehajúcim vyšetrovaním".

01 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 03 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 04 - Modified: 2024-04-04 08:53:28 - Feat.: - Title: Dvoch pracovníkov ambasády Maďarska prepustili pre únik informácií o Bolsonarovi 05 - Modified: 2024-03-27 20:55:25 - Feat.: - Title: Macron podporil plán Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 22:16