StoryEditor

Čaputová: Mnohé ruiny na Ukrajine sa premieňajú na zrekonštruované domy

29.04.2023, 23:11
Autor:
TASRTASR

Pri obnove Ukrajiny sa môžu etablovať aj slovenské firmy a experti z rôznych oblastí, zdôraznila prezidentka.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá je momentálne na návšteve Ukrajiny spolu s českým prezidentom Petrom Pavlom, v sobotu na Facebooku uviedla, že na všetkých miestach, ktoré navštívila, počúvala hlavne slová vďaky a pri každom stretnutí si všimla odhodlanie Ukrajincov ubrániť svoju vlasť a vrátiť sa k normálnemu životu v mieri, informuje TASR.

"V Černihivskej oblasti, ktorá hraničí s Bieloruskom aj s Ruskom, som videla miesta, cez ktoré prešli okupanti a vypočula si svedectvá o utrpení tých, ktorí prežili. Pamätníci v Novoselivke rozsah bombardovania prirovnávali k tomu, ktoré zažili cez druhú svetovú vojnu," napísala Čaputová. 

Prezidentka si všimla aj snahu Ukrajincov o zrekonštruovanie ich vojnou zasiahnutej krajiny. "Pred rokom som videla spustošené domy, cesty, vraky áut aj vojenskej techniky. Mnohé tieto miesta sú dnes už na nespoznanie – opravené cesty, mosty, budovy. V Ivanivke zrekonštruovali rozstrieľanú školu za 5 mesiacov, aby dokázali stihnúť začiatok školského roka," poznamenala. Zároveň dodala, že pri obnove Ukrajiny sa môžu etablovať aj slovenské firmy a experti z rôznych oblastí. 

"Mnohé ruiny sa postupne premieňajú na zrekonštruované domy a tým šťastnejším rodinám sa vrátili aj deti, ktoré im okupanti uniesli. Tento posun znamená, že podpora Ukrajine má zmysel, približuje nás bližšie k mieru a ďalej od agresora. Stále si však nemôžeme dovoliť odvrátiť zrak," varovala prezidentka.

Čaputová a český prezident Petr Pavel pricestovali na Ukrajinu v piatok. Spoločne navštívili ukrajinské mesto Boroďanka, ktoré na začiatku invázie zničili ruské jednotky; popoludní absolvovali stretnutie s prezidentom Zelenským a predsedom Najvyššej rady Ukrajiny Ruslanom Stefančukom.

Prezidentka v piatok navštívila i centrum pre týrané a zneužívané ženy a v sobotu sa stretla s ukrajinským generálnym prokurátorom Andrijom Kostinom. Český prezident Pavel zase v piatok v meste Buča položil kvety na miesto, kde bol po stiahnutí ruských inváznych síl nájdený masový hrob a v sobotu navštívil mesto Dnipro.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 12:25