StoryEditor

Epidemiologička: Nízka zaočkovanosť môže spôsobiť lokálne epidémie osýpok

29.04.2023, 14:34
Autor:
TASRTASR

K poklesu očkovanosti v Trenčianskom kraji mohlo podľa odborníčky prispieť viacero faktorov - odmietanie očkovania rodičmi dieťaťa, dlhodobá nepriaznivá pandemická situácia či dezinformácie v súvislosti s očkovaním proti covidu.

Zaočkovanosť detí ročníka narodenia 2020 MMR vakcínou proti osýpkam klesla v Trenčianskom samosprávnom kraji na úroveň 93,1 percenta. Bola najnižšia spomedzi všetkých slovenských krajov. V troch okresoch TSK (Nové Mesto nad Váhom, Myjava, Prievidza) klesla pod hranicu 90 percent. Vyplýva to z informácií Úradu verejného zdravotníctva SR. 

Podľa epidemiologičky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne Zuzany Prostinákovej, nízkou úrovňou očkovania klesá kolektívna imunita, osýpky sa môžu začať šíriť a spôsobovať lokálne epidémie. 

K poklesu očkovanosti v TSK mohlo podľa nej prispieť viacero faktorov - odmietanie očkovania rodičmi dieťaťa, dlhodobá nepriaznivá situácia s pandémiou ochorenia COVID-19, dezinformácie v súvislosti s očkovaním proti ochoreniu COVID-19, nedostavenie sa rodičov na očkovanie s dieťaťom pre aktuálne ochorenie dieťaťa.

"Ďalším faktorom sú obavy rodičov detí z možných vedľajších účinkov po očkovaní. Jedným z možných dôvodov je aj to, že súčasná generácia rodičov nepozná závažnosť ochorení ako osýpky, lebo sa s nimi vďaka očkovaniu a kolektívnej imunite nestretli," zdôraznila epidemiologička s tým, že počas pandémie COVID-19 klesla zaočkovanosť detí vo viacerých európskych krajinách.

Pripomenula, že po očkovaní MMR vakcínou je riziko závažných nežiaducich účinkov nízke. Medzi najčastejšie patrí zvýšená teplota, bolestivosť, opuch, začervenanie v mieste vpichu. Riziko vzniku nežiaducich účinkov je podobné ako pri iných očkovacích látkach. 

"RÚVZ Trenčín pokračuje v edukačných aktivitách o  dôležitosti očkovania formou kampaní. Pre verejnosť je k dispozícii poradňa zameraná na povinné a odporúčané očkovanie detí aj dospelej populácie. Jej súčasťou je komunikácia s pediatrickými ambulanciami o postupnom doočkovaní detí, ako aj konzultácia s lekármi o očkovaní detí aj dospelých," uzavrela Prostináková.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 10:17