StoryEditor

Epicentrom bojov je Bachmut a Marjinka, uviedol ukrajinský generálny štáb

29.04.2023, 09:15
29.04.2023, 09:55
Autor:
ČTKČTK

V Bachmute, ktorý sa Rusi snažia dobyť už niekoľko mesiacov, podľa Ukrajincov pokračujú boje.

Ruské invázne sily sa naďalej sústreďujú na útočné operácie v mestách Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka v Doneckej oblasti, uviedol dnes ráno ukrajinský generálny štáb v pravidelnej situačnej správe. Rusi tam podľa neho za posledný deň podnikli 48 útokov. "Epicentrom bojov je Bachmut a Marjinka a naši vojaci statočne držia obranu," tvrdí štáb.

Bachmut sa drží

V Bachmute, ktorý sa Rusi snažia dobyť už niekoľko mesiacov, podľa Ukrajincov pokračujú boje. "Okrem toho počas dňa nepriateľ viedol neúspešné útočné akcie v smere na Bohdanivku a Časiv Jar," uvádza velenie ukrajinských ozbrojených síl, ktoré tiež tvrdí, že invázne sily neboli úspešné ani v útokoch na Avdijivku alebo Marjinku. V okupovaných častiach Záporožskej a Chersonskej oblasti Rusi podľa Kyjeva pokračujú v obranných operáciách.

Informácie znepriatelených strán v podmienkach vojny je ťažké overiť z nezávislých zdrojov.

Ukrajinský generálny štáb zároveň pripomína ruský vzdušný úder na Ukrajinu z piatkového skorého rána, ktorý podľa ukrajinskej armády zasiahol civilné objekty a obytné domy. "Celkom nepriateľ za uplynulý deň odpálil 23 riadených striel typu Ch-101 a Ch-555. Naši obrancovia zničili 21 riadených striel a tiež dve operatívne taktické bezpilotné lietadlá a dva útočné drony," uvádza ukrajinský štáb, ktorý viní ruské vojská z porušenia práva.

Zabili 23 civilistov

Rusko v piatok skoro ráno podniklo vzdušné útoky na mnohých miestach Ukrajiny, vrátane Kyjeva, kam v ten istý deň pricestovali slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel. Obaja štátnici dnes v návšteve Ukrajiny pokračujú. Piatkový útok v ukrajinskej metropole nespôsobil žiadne obete ani vážnejšie škody, v meste Uman však úrady informujú o 23 mŕtvych a v Dnipre o dvoch, medzi obeťami sú aj deti.

Ruské ministerstvo obrany aj tentoraz tvrdilo, že útočilo na vojenské ciele. Ruské úrady zároveň obvinili ukrajinskú armádu z ostreľovania Donecka, kde podľa starostu okupovaného mesta Alexeja Kulemzina prišlo o život sedem ľudí. Kyjev tiež opakovane vyhlásil, že neostreľuje mestá a civilné ciele.

Na čo mierili Rusi?

Britské ministerstvo obrany vo svojej dnešnej pravidelnej analýze bojov píše, že ruský piatkový vzdušný úder zrejme svedčí o odklone Moskvy od útokov z veľkej vzdialenosti. A upozorňuje, že to bol prvý rozsiahly ruský vzdušný úder od marca. "Vlna (úderov) zahŕňala menej rakiet ako (útoky) cez zimu a je nepravdepodobné, že mierila na ukrajinskú energetickú infraštruktúru," píše britský rezort obrany.

Existuje podľa neho reálna možnosť, že sa Rusko pokúšalo útočiť na ukrajinské záložné jednotky a vojenské dodávky poskytnuté Ukrajine. Túto verziu o deň skôr presadzovala Moskva, podotkla dnes stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. "Rusko používa neefektívny postup zameriavania a uprednostňuje domnelú vojenskú nutnosť pred predchádzaním vedľajším škodám, vrátane úmrtia civilistov," píšu Briti.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe upozorňuje, že geolokačné zábery ukazujú rozsiahle škody na obytnej budove v Umane, kde zahynuli dve desiatky civilistov.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 11:16