StoryEditor

Kuleba sa v Odese stretol s ministrami zo severských a pobaltských krajín

29.04.2023, 07:07
Autor:
TASRTASR

Kyjev sa už dlho usiluje o získanie západných stíhačiek, zatiaľ však bezúspešne. Západní partneri jej však poskytli niekoľko bývalých sovietskych stíhačiek MiG-29.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba prijal v piatok v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa svojich rezortných kolegov zo štyroch severských a troch pobaltských krajín. Opätovne pritom apeloval na dodanie amerických stíhačiek Ukrajine. TASR o tom píše na základe správy agentúry AP.

"(Stíhačky) sú potrebné na krytie našich brigád, ktoré sa chystajú do (protiútoku)," povedal Kuleba. "Mám pocit, že naši kolegovia sú tejto veci priaznivo naklonení," dodal napriek tomu, že v tejto súvislosti nezazneli od ministrov žiadne sľuby.

Ukrajina sa už dlho usiluje o získanie západných stíhačiek, zatiaľ však bezúspešne. Západní partneri jej však poskytli niekoľko bývalých sovietskych stíhačiek MiG-29.

Kuleba sa v Odese stretol s ministrami zahraničných vecí Dánska, Švédska, Islandu, Nórska, Estónska, Lotyšska a Litvy. Fínsko vzhľadom na prebiehajúce rokovania o zostavení tamojšej vlády zastupoval popredný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí.

"Touto návštevou vyjadrujeme silnú severskú a pobaltskú podporu Ukrajine a jej ľudu," povedal švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström, ktorého krajina zastáva v súčasnosti polročné rotujúce šesťmesačné predsedníctvo v Rade EÚ.

"Úprimne si nepamätám, či Odesa niekedy hostila naraz toľko ministrov zahraničných vecí. Ak je toto prvýkrát, sme radi, že sme spolu s našimi kolegami stanovili nový štandard," dodal Kuleba.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 06:03