StoryEditor

List podpísali Rowlingová či Rushdie. Svetoví spisovatelia a herci žiadajú prepustenie Navaľného z väzenia

28.04.2023, 22:49
Autor:
ČTKČTK

Navaľnyj tento týždeň uviedol, že ho v Rusku čaká ďalší súd kvôli obvineniu z terorizmu a že v jednom prípade mu hrozí 30 rokov a v druhom až doživotie.

Viacero spisovateľov, hercov a ďalších osobností v otvorenom liste vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina na prepustenie lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného z väzenia. List podpísali okrem iného spisovatelia Salman Rushdie a J. K. Rowlingová alebo herec Benedict Cumberbatch. Jeho text zverejnil portál Meduza.

„Navaľnyj si odpykáva trest odňatia slobody na základe obvinení, ktoré by nikdy žiadny spravodlivý a nezávislý súd neprijal. Podporujeme výzvu nemeckej vlády, amerických úradov alebo Európskej únie, ktoré požadujú jeho okamžité prepustenie. Je to vo Vašich silách," odkázali autori listu Putinovi. Medzi podpísanými sú tiež okrem iných nositelia Nobelovej ceny za literatúru Svetlana Alexijevičová, Olga Tokarczuková, Orhan Pamuk alebo herec Jude Law.

Za mrežami má teraz Navaľnyj stráviť 11,5 roka. Vo väzení sa ocitol po tom, ako ho ruská justícia uznala vinným z podvodov a pohŕdania súdom. Navaľnyj spolu s ďalšími kritikmi režimu v Moskve tvrdia, že ruské úrady prípady proti nemu vyhotovovali, aby ho ako výrazného predstaviteľa opozície umlčali, a svetoví lídri opakovane Moskvu vyzvali na jeho prepustenie.

Autori dnes zverejneného listu tiež poukázali na surovosť podmienok, v ktorých väznica Navalného drží. Opozičný predstaviteľ je pravidelne trestaný pobytom na samotke. „Znovu a znovu ho posielajú na samotku, do betónovej kocky o veľkosti psej búdy, ktorá nemá odvetranie. Odopierajú mu návštevy príbuzných a telefonáty, nepúšťajú k nemu advokátov. Napriek vysokej horúčke musia tráviť celý deň postojačky," napísali v liste.

Navaľnyj tento týždeň uviedol, že ho v Rusku čaká ďalší súd kvôli obvineniu z terorizmu a že v jednom prípade mu hrozí 30 rokov a v druhom až doživotie. Jeho spolupracovníci nedávno poukázali na to, že jeho zdravotný stav sa prudko zhoršil, a objavili sa aj špekulácie, že vo väzení dostáva malé dávky jedu.

Navaľnyj sa už raz liečil z následkov otravy bojovou látkou novičok, a to v roku 2020. Tvrdí, že bol otrávený priamo na Putinov rozkaz. Kremeľ obvinenia odmieta a popiera, že by k nejakej otrave vôbec došlo.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 11:04