StoryEditor

Zelenskyj s Michelom hovoril o piatkových útokoch. Štátnici diskutovali aj o vývoze potravín

28.04.2023, 21:30
Autor:
TASRTASR

Rusko v noci na piatok letecky zaútočilo na viaceré ukrajinské mestá, zahynulo pritom minimálne 21 ľudí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom telefonicky hovoril o následkoch piatkového útoku a dovoze ukrajinského obilia.

„Informoval som ho o tragických následkoch ďalšieho raketového útoku na ukrajinské mestá, ktorý zabíjal civilistov vrátane detí," napísal Zelenskyj.

„Pokračujúce ruské útoky na civilistov len posilňujú našu odhodlanosť," napísal Michel Témou rozhovoru bol aj zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov niektorými susediacimi krajinami.

„Vyjadrilo som hlboké znepokojenie s takýmto rozhodnutím a zdôraznil som, že tieto kroky sú hrubým porušením asociačnej dohody a zakladajúcich zmlúv EÚ," uviedol Zelenskyj. Podľa svojich vyjadrení požiadal o hľadanie riešenia s prihliadnutím na legislatívu EÚ, asociačnú dohodu a záujmy všetkých strán.

Michel na Twitteri napísal, že rokovali aj o dohode na predĺženie vývozu tovaru z Ukrajiny do EÚ bez cla o ďalší rok. EÚ bude Kyjevu poskytovať vojenskú, humanitárnu a politickú pomoc tak dlho, ako to bude potrebné.

Rusko v noci na piatok letecky zaútočilo na viaceré ukrajinské mestá. Zahynulo najmenej 21 ľudí vrátane detí. Ukrajina oznámila, že zostrelila 21 z celkovo 23 ruských rakiet a dva drony.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 13:41