StoryEditor

ECB požaduje rýchlu dohodu na nových fiškálnych pravidlách EÚ

28.04.2023, 20:17
Autor:
TASRTASR

Nemecko požaduje, aby sa minimálny ročný cieľ zníženia dlhu pre všetky členské krajiny stanovil na jedno percento HDP.

Európska centrálna banka ECB vyzýva krajiny Európskej únie EÚ, aby sa rýchlo dohodli na nových dlhových pravidlách. V piatok tiež podporila zmeny fiškálnych pravidiel EÚ, ktoré navrhla Európska komisia a ktoré by každej krajine umožnili individuálne znižovanie dlhu, posilnili zodpovednosť a poskytli stimuly pre investície.

Je dôležité, aby fiškálna politika fungovala v rámci jednotného rámca, uviedla šéfka ECB Christine Lagardová na stretnutí ministrov financií eurozóny v Štokholme. Podľa nej je dôležité, aby boli nové pravidlá zavedené do konca roka a aby hladko nahradili tie súčasné bez obdobia neistoty.

EK v stredu 26. apríla navrhla, aby mali vlády štyri roky na zníženie verejného dlhu o individuálne dohodnutý objem. Potom by mali pokračovať v znižovaní dlhu ďalších desať rokov bez akýchkoľvek dodatočných opatrení.

Návrh, v ktorom sa nestanovuje žiadny konkrétny číselný cieľ, o koľko by mal dlh jednotlivých krajín klesnúť, okamžite vyvolal kritiku zo strany Nemecka. Najväčšia európska ekonomika požaduje, aby sa minimálny ročný cieľ zníženia dlhu pre všetky členské krajiny stanovil na jedno percento hrubého domáceho produktu HDP.

Lagardová ocenila, že návrh EK sa zameriava na vysokú úroveň dlhu rovnako ako na strednodobú perspektívu jeho znižovania, pričom myslí aj na stimuly pre veľmi potrebné investície a reformy.

Francúzsko na rozdiel od Nemecka podporilo myšlienku individuálnych ciest znižovania dlhu. „Jedna veľkosť nie je vhodná pre všetkých," uviedol francúzsky minister financií Bruno le Maire. "Rozhodne podporujeme toto východisko a nechceme sa vrátiť k starým pravidlám. V novom svete by to nebolo efektívne," dodal.

Chýbajúce minimálne číselné ciele pre znižovanie dlhu, ktoré by boli záväzné pre všetkých, kritizovali nemecký minister financií Christian Lindner aj rakúsky minister financií Magnus Brunner.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 03:50