StoryEditor

Dolár sa voči euru drží bez výrazných zmien, čaká sa na zasadnutia Fedu a ECB

28.04.2023, 19:10
Autor:
ČTKČTK

Centrálne banky sa sprísňovaním menovej politiky snažia dostať pod kontrolu infláciu.

Americký dolár sa dnes voči euru drží bez výraznejších zmien. Investori čakajú na zasadnutia Európskej centrálnej banky ECB a americkej centrálnej banky Fed, ktoré sa budú konať na budúci týždeň. Okolo 19:00 hodine SELČ sa jednotná európska mena predávala za zhruba 1,1030 dolára. Nachádzala sa tak v tesnej blízkosti štvrtkového záveru.

Predpokladá sa, že Fed aj ECB na budúci týždeň prikročia k ďalšiemu zvýšeniu úrokových sadzieb. V prípade Fedu považujú finančné trhy za vysoko pravdepodobné zvýšenie o štvrť percentuálneho bodu. Okolo rozsahu zvýšenia úrokov ECB však panuje neistota, napísala agentúra Reuters.

Centrálne banky sa sprísňovaním menovej politiky snažia dostať pod kontrolu infláciu. Medzinárodný menový fond MMF dnes vyzval ECB, aby pokračovala vo zvyšovaní úrokových sadzieb až do polovice budúceho roka.

Fed sa už pritom podľa finančných trhov blíži ku koncu svojho zvyšovania úrokov, čo podporuje kurz eura voči doláru. V priebehu stredajšieho obchodovania sa jednotná európska mena vyšplhala až do tesnej blízkosti 1,11 dolára, teda na najvyššiu úroveň od konca vlaňajšieho marca.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 22:02