StoryEditor

Fed priznáva zlyhania pri dohľade nad Silicon Valley Bank. Uvažuje o sprísňovaní pravidiel

28.04.2023, 18:20
Autor:
TASRTASR

Fed neodhadol závažnosť kritických nedostatkov v riadení banky, likvidite a riadení rizika úrokových sadzieb, uvádza správa.

Americký Federálny rezervný systém Fed, ktorý plní úlohu centrálnej banky, vyzval na väčší bankový dohľad a zároveň priznal svoje vlastné zlyhania v správe o kolapse Silicon Valley Bank SVB minulý mesiac.

„Po kolapse Silicon Valley Bank musíme posilniť dohľad a reguláciu na základe toho, čo sme sa naučili," uviedol podpredseda Federálneho rezervného systému pre dohľad Michael Barr vo vyhlásení priloženom k správe.

Podľa Barra vedenie SVB nedokázalo adekvátne riadiť riziko, ktoré predchádzalo rýchlemu kolapsu banky, zatiaľ čo orgány dohľadu Fed nepodnikli dostatočne rázne kroky po tom, ako identifikovali problémy v kalifornskej banke, ktorá financovala technologické firmy.

Kolaps SVB 10. marca po tom, ako podstúpila príliš veľké úrokové riziko, vyvolal otrasy v celom bankovom sektore a viedol k úpadku ďalšej regionálnej americkej banky a fúzii švajčiarskeho giganta v investičnom bankovníctve Credit Suisse s konkurenčnou UBS.

Zdá sa, že spoločné úsilie regulačných úradov na oboch stranách Atlantiku v dňoch, ktoré nasledovali po páde SVB, zmiernilo otrasy v bankovom sektore aj výkyvy na finančných trhoch.

Správa zistila, že Fed „neodhadol závažnosť kritických nedostatkov v riadení banky, likvidite a riadení rizika úrokových sadzieb", keďže aktíva SVB sa medzi rokmi 2019 - 2021 viac ako zdvojnásobili počas rozmachu špičkových technologických startupov.

Barr v tejto súvislosti povedal, že Fed sa bude zaoberať posilnením bankového dohľadu, aby dokázal rýchlejšie identifikovať riziká a zraniteľné miesta.

Fed sa bude tiež snažiť posilniť regulačný rámec pre banky a zvážiť sprísnenie pravidiel týkajúcich sa úrokového rizika, požiadaviek na likviditu a kapitál a záťažových testov. Revízia bude rozsiahla a podrobne preskúma pravidlá Fedu o likvidite a kapitále, povedal novinárom vysoký predstaviteľ Fedu pred zverejnením správy.

Predseda Fedu Jerome Powell vo vyhlásení uviedol, že víta Barrovu "sebakritickú" správu o kolapse SVB. "Súhlasím a podporujem jeho odporúčania týkajúce sa našich pravidiel a postupov dohľadu a som presvedčený, že povedú k silnejšiemu a odolnejšiemu bankovému systému," vyhlásil.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 00:31