StoryEditor

Po našom víťazstve sa všetci Ukrajinci vrátia domov, vyhlásil Zelenskyj

28.04.2023, 17:02
Autor:
ČTKČTK

Podľa Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov je v Európe vyše 8,1 milióna utečencov pochádzajúcich z Ukrajiny.

Utečenci z Ukrajiny musia zatiaľ sami hľadať odpoveď na otázku, či sa do krajiny vrátia hneď, alebo neskôr, povedal na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaniach s prezidentmi Česka Petrom Pavlom a Slovenska Zuzanou Čaputovou v Kyjeve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Počíta však s návratom všetkých Ukrajincov po vojnovom víťazstve ich krajiny nad Ruskom.

„Myslím, že odpoveď si musí nájsť každý sám. Niekto sa vracia, niekto čaká na naše víťazstvo. Nemôžem posielať správy, že by sa mali vrátiť, je to ich voľba," uviedol Zelenskyj.

Každý podľa neho musí zvážiť, ako situáciu vnútorne cíti, aké napríklad stoja výzvy pred jeho rodinou. „Ide o deti a ďalšie otázky, je to slobodná voľba, aj v čase vojny sme slobodná krajina," dodal. Počíta s tým, že sa všetci Ukrajinci vrátia, až krajina „zajtra zvíťazí".

Podľa Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov je v Európe vyše 8,1 milióna ukrajinských utečencov, z toho viac ako päť miliónov sa registrovalo v systéme dočasnej ochrany, ktorý držiteľom umožňuje prístup k verejnému zdravotnému poisteniu, vzdelaniu či na trh práce.

Česko dočasnú ochranu podľa údajov z polovice apríla udelilo asi 504-tisíc utečencom, podľa údajov ministerstva vnútra sa zhruba tretina utečencov vrátila späť, k 1. aprílu ich v Česku žilo približne 325-tisíc. Takmer 30 percent utečencov v Česku tvoria deti. Dve tretiny dospelých sú ženy, časť potom starší ľudia.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 09:41