StoryEditor

Za slobodu o mier je treba zabojovať, vyhlásila v Kyjeve Čaputová. Zelenskému opäť vyjadrila podporu

28.04.2023, 16:16
Autor:
TASRTASR

Podľa prezidentky je nesmierne dôležité, aby vojnové zločiny boli vyšetrené a spravodlivo potrestané.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová je presvedčená o správnosti postoja Slovenskej republiky pri pomáhaní Ukrajine v oblastiach, v ktorých jej pomôcť vie a môže vrátane vojenskej pomoci.

O slobode, mieri a spravodlivosti netreba podľa nej iba rozprávať, ale občas treba aj za ne zabojovať. To je dôvod, pre ktorý celý civilizovaný svet pomáha Ukrajine, uviedla v piatok na spoločnej tlačovej konferencii s českým prezidentom Petrom Pavelom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve, píše TASR.

Zuzana Čaputová podľa svojich slov ešte pred oficiálnymi rokovaniami v Kyjeve hovorila s ľuďmi, ktorých sa brutalita vojny bezprostredne dotýka. Boli to ženy, na ktorých bolo páchané sexuálne násilie a opakovanie boli znásilňované a tiež rodiny, ktorým uniesli deti do prevýchovných táborov v Rusku.

Podľa slovenskej prezidentky je nesmierne dôležité, aby vojnové zločiny boli vyšetrené a spravodlivo potrestané. Pripomenula, že Slovensko bolo jednou z prvých krajín, ktorá na Ukrajinu opakovane vyslala tím forenzných expertov na dokumentovanie vojnových zločinov.

Informovala, že na rokovaniach so Zelenským a predsedom Najvyššej rady Ukrajiny Ruslanom Stefančukom hovorili o posilnení vzťahov medzi Ukrajinou a Slovenskom, napríklad v oblasti infraštruktúry či energetike.

Na stretnutí hovorili aj o perspektíve vstupu Ukrajiny do EÚ a NATO. „Je jasné, že s blížiacim sa vilniuským summitom sa tieto témy budú zintenzívňovať. Zároveň je jasné, že pokiaľ je Ukrajina vo vojnovom stave, plnohodnotné členstvo v NATO nie je dosiahnuteľné ani možné. Ale určite je možná praktická pomoc a prehĺbenie našich politických vzťahov," dodala Čaputová.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 03:05