StoryEditor

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť zlepšila odhad deficitu. Môže byť nižší ako sedem miliárd eur

28.04.2023, 08:17
Autor:
TASRTASR

V porovnaní s marcom, kedy Rada pre rozpočtovú zodpovednosť očakávala schodok na úrovni 6 percent HDP, je prognóza lepšia o 96 miliónov eur.

Deficit slovenských verejných financií by mohol tento rok dosiahnuť 6,997 miliardy eur alebo 5,8 percenta hrubého domáceho produktu HDP. Vyplýva to z aktuálneho aprílového odhadu, takzvaného rozpočtového semaforu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť RRZ. Oproti marcu, kedy očakávala schodok na úrovni 6 percent HDP, tak zlepšila prognózu o 96 miliónov eur.

„K medzimesačnému zlepšeniu výsledku hospodárenia prispeli najmä nižšie odhadované výdavky na kompenzáciu cien energií, čo je spôsobené pomalším čerpaním v prvom štvrťroku oproti predchádzajúcim predpokladom a zohľadnením údajov zverejnených vládou v Programe stability," vysvetlila RRZ.

Odchýlka prognózy rady od schváleného rozpočtu na tento rok je vo výške 0,7 percenta HDP. Riziko prekročenia rozpočtu je tak nízke. V porovnaní s aktuálnejším odhadom vlády, zverejneným v aprílovom Programe stability na roky 2023 až 2026, je odchýlka na úrovni 0,5 percenta HDP.

Najvýraznejšie riziko pre schodok rozpočtu predstavuje podľa RRZ nižší výnos daňových a odvodových príjmov. Odhadovaný výpadok dosahuje úroveň 684 miliónov eur alebo 0,6 percenta HDP. „Príjmy znižujú opatrenia nezahrnuté do rozpočtu, najmä zníženie sadzby DPH pre gastrosektor a navýšenie daňového bonusu," vysvetlila rada.

Očakávané výdavky na opatrenia vlády na kompenzáciu cien energií dosahujú 2,957 miliardy eur alebo 2,4 percenta HDP, z čoho výdavky v objeme 512 miliónov eur (0,5 percenta HDP) by mali byť financované z eurofondov.

„Po zohľadnení rozpočtovanej rezervy, výnosu zo solidárneho príspevku a zo zdanenia nadmerných príjmov z predaja elektriny je celkový vplyv opatrení na deficit rozpočtu pozitívny vo výške 1,008 miliardy eur (0,8 percenta HDP)," doplnila RRZ.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 17:13