StoryEditor

Zranení baníci hospitalizovaní v bojnickej nemocnici sú pri vedomí

27.04.2023, 10:17
Autor:
TASRTASR

Lekári oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny sa starajú i jedného pacienta, ktorý utrpel popáleniny druhého stupňa.

Pätica baníkov, ktorí sa v stredu zranili pri nešťastí v Bani Nováky a sú hospitalizovaní v nemocnici v Bojniciach, sú pri vedomí. Vo štvrtok to uviedol riaditeľ nemocnice Peter Glatz.

Lekári oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny sa starajú i jedného pacienta, ktorý utrpel popáleniny druhého stupňa.

"Jeho stav je stabilizovaný, je pri vedomí. Nie je u neho nutná umelá pľúcna ventilácia. Vo štvrtok zvažujú jeho preloženie na traumatologickú jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS)," ozrejmil Glatz.

Na traumatologickej JIS sú podľa neho hospitalizovaní dvaja baníci, ktorí utrpeli popáleniny prvého stupňa, zdravotníci pokračujú v pozorovaní ich zdravotného stavu a laboratórnych parametrov.

"Na internistickej JIS sú dvaja pacienti. Jeden je stabilný, zdravotníci pokračujú v observácii jeho stavu a laboratórnych parametrov. Druhý z baníkov je astmatik, nadýchal sa splodín. Rovnako u neho kontrolujú stav," doplnil.

Lekári zatiaľ neplánujú nikoho zo zranených prepustiť domov. "Sú pri vedomí, ochotní vypovedať polícii, psychicky otrasení. Všetkým bola navrhnutá psychologická pomoc," dodal Glatz.

Dvojica baníkov, ktorých previezli do nemocnice v košickej Šaci, je naďalej vo vážnom stave v umelom spánku a sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Naďalej vo veľmi vážnom stave sú i ďalší dvaja baníci hospitalizovaní v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, napojení sú rovnako na umelú pľúcnu ventiláciu.  

V Bani Nováky došlo v stredu podvečer pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu. Deväť ľudí utrpelo na mieste popáleniny alebo sa nadýchali splodín horenia. Zranených prijali nemocnice v Bratislave, Košiciach a Bojniciach. Štyroch ťažko zranených previezli záchranárske vrtuľníky v kritickom stave a umelom spánku.

Príčiny nešťastia bude vyšetrovať Obvodný banský úrad v Banskej Bystrici, polícia začne trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. 

01 - Modified: 2024-04-04 11:27:27 - Feat.: - Title: Pri zámene pacientiek pochybil zdravotník, tvrdí pražská nemocnica. Lekári spôsobili potrat 02 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 03 - Modified: 2024-03-28 13:34:48 - Feat.: - Title: Potrat namiesto bežnej kontroly. V Česku nastala fatálna zámena 04 - Modified: 2024-03-20 12:14:35 - Feat.: - Title: Lekári prehovorili o veľkom požiari v košickej nemocnici: Boja sa chodiť do práce, mohli zhorieť novorodenci 05 - Modified: 2024-03-19 11:34:09 - Feat.: - Title: V Prešove by mohla vzniknúť nová nemocnica. V súčasnosti sa preverujú možnosti
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. apríl 2024 15:04