StoryEditor

Británia od decembrovej dohody vrátila do Albánska vyše tisíc migrantov

26.04.2023, 11:31
Autor:
ČTKČTK

Británia v decembri podpísala s Albánskom dohodu, na základe ktorej vznikla pracovná skupina pre boj proti nelegálnej migrácii.

Británia od decembra vrátila do Albánska vyše tisíc migrantov. Urobila tak na základe dohody, ktorú obe krajiny vlani uzavreli v snahe obmedziť nelegálnu migráciu. Informoval o tom dnes server Balkan Insight s odvolaním sa na spoločné vyhlásenie vydané vládami v Londýne a Tirane. Albánci tento rok tvoria zhruba tretinu všetkých migrantov, ktorí do Británie priplávali na člnoch cez Lamanšský prieliv.

"Ide o kombináciu neúspešných žiadateľov o azyl, cudzích štátnych príslušníkov, ktorí sa dopustili trestného činu, a dobrovoľných návratov," uvádza sa vo vyhlásení. Podľa neho viac ako tisícka albánskych migrantov bola vrátená medzi polovicou decembra a prvým aprílovým týždňom.

Británia v decembri podpísala s Albánskom dohodu, na základe ktorej vznikla pracovná skupina pre boj proti nelegálnej migrácii. Dohoda okrem iného predpokladá užšiu spoluprácu bezpečnostných zložiek oboch krajín na boji proti organizovanému zločinu a prevádzačstvu.

Z celkového počtu 44-tisíc migrantov, ktorí od začiatku roka dorazili do Spojeného kráľovstva na člnoch z Francúzska, bolo Albáncov približne 15-tisíc, uvádza Balkan Insight.

Nárast migrácie cez Lamanšský prieliv sa v Británii stal veľkou politickou témou a vláda v Londýne čelí tlaku, aby počty nelegálne prichádzajúcich obmedzila a zintenzívnila boj proti organizovanému zločinu. V marci britská vláda navrhla nové zákonné opatrenia, ktoré by uľahčili úradom zadržiavanie a deportáciu osôb, ktoré do krajiny pricestujú nelegálne.

Albánsko, ktoré je členským štátom NATO a kandidátom na vstup do Európskej únie, trpí rovnako ako ďalšie balkánske krajiny vysokou mierou vysťahovalectva, ktoré ženie najmä nízku životnú úroveň a nedostatok pracovných miest. Na masovej emigrácii Albáncov do Británie sa podľa britských médií podieľa albánsky organizovaný zločin.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 03 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 04 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 22:02