StoryEditor

Kyjev priznal, že podnikol útok dronmi na Sevastopol na okupovanom Kryme

25.04.2023, 22:25
Autor:
TASRTASR

Ukrajinskí predstavitelia však odmietli ruské tvrdenia, že útok dronmi ohrozil operácie v koridore, ktorým sa vyvážajú obilniny z ukrajinských prístavov do sveta.

Za pondelkovým útokom dronmi na záliv mesta Sevastopol na anektovanom ukrajinskom Krymskom polostrove stojí Kyjev, potvrdili v utorok ukrajinské úrady. Správu priniesol portál britského denníka The Guardian.

Ukrajinskí predstavitelia však odmietli ruské tvrdenia, že útok dronmi ohrozil operácie v koridore, ktorým sa vyvážajú obilniny z ukrajinských prístavov do sveta.

Hovorca ukrajinských ozbrojených síl Andrij Jusov pre televíziu Suspiľne povedal: "Nedávne udalosti na Kryme sa týkali výlučne vojenských zariadení a vôbec nesúviseli s obilninovou dohodou, ktorá sa týka ukrajinských prístavov a civilných prístavov."

"Ukrajina plní medzinárodné dohody a záväzky, vrátane všetkých záväzkov súvisiacich s obilninovým koridorom," dodal Jusov.

Proruský gubernátor prístavného mesta Sevastopol Michail Razvožajev v pondelok na platforme Telegram oznámil, že ruská Čiernomorská flotila odrazila v ten deň v ranných hodinách útok dronmi na mesto. Podľa jeho vyjadrení bolo jedno bezpilotné lietadlo zničené a ďalšie explodovalo. "V meste je už pokoj, všetky jednotky a služby však zostávajú v pohotovosti," dodal.

Moskva anektovala Krymský polostrov vrátane Sevastopola v roku 2014, medzinárodne je však uznávaný ako súčasť Ukrajiny. Kyjev na vyjadrenia Razvožajeva najprv nereagoval. Ukrajina sa takmer nikdy verejne nehlási k zodpovednosti za útoky na území Ruska a na Moskvou ovládaných územiach Ukrajiny, pripomenul v pondelok denník Guardian.

Podobné explózie bolo podľa ukrajinských médií v Sevastopole naposledy počuť vo februári tohto roka. Vtedy Razvožajev uviedol, že ruská protivzdušná obrana zostrelila dron nad tamojšou tepelnou elektrárňou Balaklava.

Na Kryme a v Sevastopole, kde sa nachádza veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily, dochádza k opakovaným explóziám od vlaňajšieho augusta. V októbri minulého roka otriasol výbuch Kerčským mostom, ktorý spája anektovaný Krym s Ruskom a predstavuje kľúčovú logistickú spojnicu pre ruské jednotky operujúce na juhu Ukrajiny.

 

01 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu 02 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 03 - Modified: 2024-04-25 18:32:08 - Feat.: - Title: Ukrajina môže zvíťaziť, ak spojenci naplnia sľuby o zbraniach, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 05 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov?
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 21:50