StoryEditor

Bez slobodnej Ukrajiny nebude slobodné ani Bielorusko, vyhlásila Cichanovská

24.04.2023, 23:27
Autor:
TASRTASR

Podľa Cichanovskej boje naďalej pokračujú aj v Bielorusku, kde sa k opozičnému hnutiu pridalo mnoho aktivistov.

Exilová líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská v pondelok uviedla, že osudy Ukrajiny a Bieloruska sú prepletené. "Bez slobodnej Ukrajiny nebude slobodné Bielorusko a bez slobodného Bieloruska nebude ani bezpečná Ukrajina," povedala na podujatí v Berlíne.

Dodala, že je hrdá na to, že po boku Ukrajiny bojujú stovky bieloruských dobrovoľníkov. Podľa jej slov zahynulo pri obrane Ukrajiny najmenej 18 Bielorusov.

Podľa Cichanovskej boje naďalej pokračujú aj v Bielorusku, kde sa k opozičnému hnutiu pridalo mnoho aktivistov. "Len v roku 2022 podnikli bieloruskí železniční partizáni 80 sabotáží, aby zastavili ruské jednotky," povedala.

Títo Bielorusi podľa nej ukázali, že stoja pri Ukrajine a nepodporujú vojnu. "Preto je dôležité rozlišovať medzi režimom (bieloruského prezidenta Alexandra) Lukašenka, ktorý podporuje ruskú genocídnu vojnu, a bieloruským ľudom, ktorý spolu s Ukrajincami vzdoruje impériu vojnových štváčov," zdôraznila.

Líderka bieloruskej opozície je presvedčená, že Ukrajina musí získať všetko, čo potrebuje, aby túto vojnu vyhrala. "Slobodné Bielorusko je jednou zo základných požiadaviek," uviedla.

Cichanovská bola v prezidentských voľbách v roku 2020 hlavnou rivalkou Alexandra Lukašenka, ktorý je pri moci od roku 1994. Za víťaza volieb bol vyhlásený Lukašenko, čo v Bielorusku vyvolalo masové protesty za účasti státisícov ľudí, pretože výsledky považovali za zmanipulované.

Opozícia ani západné štáty Lukašenka ako legitímne zvoleného prezidenta neuznávajú. Krátko po voľbách bola Cichanovská nútená opustiť Bielorusko a momentálne žije v Litve. V marci ju súd v Minsku odsúdil na 15 rokov väzenia za vlastizradu a sprisahanie s cieľom zvrhnúť vládu.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 13:27