StoryEditor

Predsedníčka českej Snemovne si prevzala ukrajinské štátne vyznamenanie. Ocenenie dostala za mimoriadne zásluhy

24.04.2023, 22:27
Autor:
TASRTASR

„Nesmierne si túto poctu vážim. Nie je však len pre mňa. Patrí všetkým našim občanom, ktorí pomáhali a pomáhajú Ukrajine pri obrane proti agresorovi," nechala sa počuť Markéta Pekarová Adamová.

Predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu Markéta Pekarová Adamová si v pondelok prevzala ukrajinské štátne vyznamenanie. Rad kniežaťa Jaroslava Múdreho II. stupňa jej v Prahe odovzdal predseda ukrajinskej Najvyššej rady Ruslan Stefančuk, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Nesmierne si túto poctu vážim. Nie je však len pre mňa. Patrí všetkým našim občanom, ktorí pomáhali a pomáhajú Ukrajine pri obrane proti agresorovi," uviedla po prevzatí vyznamenania predsedníčka PSP.

Ocenenie dostala za mimoriadne osobné zásluhy o posilnenie ukrajinsko-českej spolupráce a podporu Ukrajiny. O jeho udelení rozhodol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Bolo mi cťou odovzdať ocenenie skutočnej priateľke Ukrajiny. Ešte raz ďakujem Česku za všestrannú podporu Ukrajine!" napísal na sociálnej sieti Twitter predseda Najvyššej rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk. Rovnaké vyznamenanie odovzdal v nedeľu aj predsedovi českého Senátu Milošovi Vystrčilovi.

Šéfom oboch parlamentných komôr k oceneniu zablahoželal minister zahraničných vecí Jan Lipavský. „V podpore Ukrajiny je Česko lídrom a hodláme v tom vytrvať aj naďalej," uviedol na Twitteri.

Rad kniežaťa Jaroslava Múdreho udeľujú od roku 1995 ukrajinským občanom a cudzím štátnym príslušníkom za vynikajúce služby Ukrajine.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 05:10