StoryEditor

Proces v kauze Kuciak: Prokuratúra nepredložila jediný dôkaz o objednávke vrážd, vyhlásila Zsuzsová

24.04.2023, 18:12
Autor:
TASRTASR

Podľa obžalovanej Aleny Zsuzsovej sú výpovede Zoltána Andruskóa klamstvá.

Obžalovaná Alena Zsuzsová tvrdí, že prokuratúra nepredložila jediný dôkaz o tom, kedy a ako si mala objednať vraždu novinára Jána Kuciaka i pripravované vraždy prokurátorov. Odmietla tiež, že si mal u nej vraždy objednať Marian Kočner Vyplýva to z jej pondelkovej výpovede pred senátom Špecializovaného trestného súdu ŠTS v Pezinku.

„Neexistuje o tom žiadna komunikácia ani svedecká výpoveď, okrem protichodných výpovedí Zoltána Andruskóa.," zdôraznila s tým, že jeho výpovede považuje za klamstvá. Nie je podľa nej ani žiadny dôkaz o tom, že by si ktorúkoľvek z vrážd u nej objednal Marian Kočner. „Napriek tomu to obžaloba uvádza," podotkla.

Tvrdí, že v prípravnom konaní vypovedala pod tlakom zastrašovania a urážok zo strany orgánov činných v trestnom konaní a „neskutočným lynčom médií". Podotkla, že trpí panickou poruchou.

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsuovej ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragič Tomáš Szabó bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal za vinného. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Mariana Kočnera podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 15:56